Spínání na vzdálenost 100m
Moderátor: Moderátoři
Spínání na vzdálenost 100m
Může mi někdo poradit, jak se řeší spínání na vzdálenost cca. 100m?
Na 100 metrovém kabelu mám tlačítko a potřebuji spínat pin na ATMega u kterého je optočlen ? Nerad bych, aby si to na tak dlouhém kabelu dělalo co chce.
- Přílohy
-
schema.jpg- (89.09 KiB) Staženo 129 x
http://automatizace.hw.cz/clanek/2005112901
Mně se teď nechtějí zobrazovat obrázky
- serviceman
-
petrfilipi
Abych měl jistotu u prvního (a zatím jediného) kousku časomíry, osadil jsem za optočlenem LED diody, abych hned viděl, jako to žije.
Proud optočlenem (PC817) mám nastaven asi na 17mA a paralelně se vstupem mám odpor 10kOhmů.
Petr Filipi
Jsou ti sice kratke spicky ale u teto aplikace to trochu vadilo.
Na druhou stranu mam doma tlacitka tahane cca 50m nestinenym UTP po baraku pripojene primo na pin MCU (pres RC clen a ESD diodu) a neni s tim roky naprosto zadny problem.
Zalezi taky jak budes stisk vyhodnocovat, u tlacitka kde neni rychlost kriticka muzes stav vzorkovat treba kazdych 5ms a az 20 stejnych vzorku za sebou vyhodnot jako stisk.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
100m dokáže sepnout i 24V relátko, když se táhne, kde nemá....
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
-
petrfilipi
rkozeluh píše:a nějak ten přenos informací z jednoho do druhého proc. koduješ?
"Kódování" je takové, že když je log. 0, terč není naplněn vodou a když je log. 1, tak je naplněn. Zpětně je stejně řešen povel reset (0=klid, 1=reset(=konec blikání terčů, shození informací o naplněných terčích).
Takže kódování není žádné.
Původně jsem to chtěl tahat po RS485, na stole mi to chodilo přes RS232, ale stejně jsem měl 100m 6žilového kabelu, tak jsem takto aspoň nemusel řešit kobverzi 232/485 a zpět a počítat, za jak dlouho mi přenese 232ka jeden byte, abych nepřesáhl rozlišovací schopnost 0,01s.
Jak to tak pročítám tak asi mohu být rád, že mi to chodí v pohodě. Ťuk, ťuk, ťuk na dřevo.
Petr Filipi