nový rozvod elektřiny v bytě
Moderátor: Moderátoři
nový rozvod elektřiny v bytě
- monterjirka
Otkundes píše:.... Jestli si majitel bytu opatří svítidlla s dvojitou izolací, i takto ošizená instalace, bude pro něj bezpečná.
Dejme tomu, že ano, i když už tady padlo, že by okruh měl mít "plný počet vodičů"...
Jen se mi nechce věřit, že by tam byl připraven kabel s vodiči v barvách hnědá (černá) + modrá.
A pokud je tam vodič zelenožlutý, použít jej jako pracovní vodič N je taky dost špatně!!!
Do auta byste si místo volantu nedali řidítka z tříkolky, protože je někde dostanete zadarmo, ani místo zpětného zrcátka byste si nedali kus nerezového tácu, protože vám doma leží nevyužitý... Ale na elektrice se šetří, dělají se různé prasárny...
Ještě jsem se pořádně podíval na ty kábly v obýváku. Nově jsem zjistil, že je tam jeden silnější třívodičový kábel a dva slabší třívodičové kábly. Předtím jsem si myslel, že když je kábel slabší, tak tam budou jen dva vodiče jako u stejně silného káblu v ložnici. Ale proč jsou ty slabší kábly dva? Jediný důvod co mně napadá, že elektrikář to natáhl do obýváku s tím, že by se ten jeden slabší kábel potom protáhl z obýváku přes zeď na světlo do šatny, kde je zatím také hliník.
Barvy vodičů by napovědět mohly ale jestli tam dali co bylo po ruce tak nenapoví nic. Druhý světelný kabel může být teoreticky cokoliv - druhé svítidlo, odbočka "někam", přepínač nebo třeba i rezerva pro termostat na kterou se dávno zapomělo. Na dálku to těžko kdo zjistí.
Že je to proti doporučením současných elektrotechnických předpisů a jak by to správně mělo být, zde již opakovaně padlo. Samozřejmě, nejlepší by bylo to celé předělat a na závěr provést výchozí revizi.
Máte pravdu, že do auta bych si... Jenže v tomto případě, ta pomyslná řidítka, již jsou namontována a řeší se "co dál?" Myslím, že i ty barvy izolace vodičů lze v místech spojů upravit. Je to sice prasárna, nicméně i pro takto ošizenou instalaci, lze vytvořit podmínky, pro její bezpečný provoz.
Jenže, my zde posuzujeme stav, který známe zprostředkovaně z dotazu (-ů) tazatele, přičemž neznáme místní podmínky a dokonce neznáme ani schema zapojení celé té instalace. Tazatel má již v části bytu novou instalaci. Její provedení se však neřeší, i když právě z ní jsou vyvedeny a připraveny kabely do dalších dvou místností. Jak je opravdu instalace provedena, si jen představujeme - ale je to tak opravdu?
Případně taky vůbec nemusí jít o kabel původně zamejšlenej k osvětlování, ale původně určenej pro zapojení pokojovýho termostatu nebo podobný ovládací elektroniky na topení - je jednodušší při instalaci dát tam běžnej "světelnej" kabel kvůli jeho větší životnosti a odolnosti, než tam natahovat tenkoproudej káblík "á la ranžír" s žilkama "jak Zlatovlásčin vlásek", na kterej se pak zbytečně musejí shánět slaboproudý regulační elementy, protože ty tlustorpoudový ten kabílek prostě neunese (hlavně napěťově).
A kutilmile - nelituju tě
- jawaelektro
Venda píše:Když se ty i ty proklínaný hliníkový rozvody jednou za 7-10 let projdou = otevřou se nejlíp před malováním krabičky, zásuvky, vypínače a dotáhnou se šroubky, kde je vlhko a reznou, tak se to foukne kontaktolem tak to zase funguje dál. Blbý je když se to zanedbá a dráty se špatným kontaktem oprskaj a vyhřejou až to najednou nesvítí a nehraje.
NAPROSTO SOUHLASIM