Regulovatelny zdroj 0-30V 0-3(5)A
Moderátor: Moderátoři
Takže jsem se rozhodl že seženu staré dobré KD503, doufám že ty by mohli vydržet napořád.
Řešil jste někdo u těchto zdrojů nějakou ochranu, aby se při proražení výkonového tranzistoru neobjevilo na výstupních svorkách plné napětí?
sr71 píše:frantajetel11 píše:Jestli tam máš ty bílý keramický kvádříky, tak se nemůžeš divit vůbec ničemu...
Jo přesně ty tam mám - nevěděl jsem že jsou tak špatné.
Obecně jako proudové snímací rezistory volit nějaké preciznější typy s malým teplotním koeficientem odporu a lépe bezindukční typy, tj. vyhnout se drátovým (zvlášť u spínaných zdrojů jako snímací pro OCP). Obvykle se používají "metal plate" rezistory apod., vybrat něco jako Vishay RCH, RTO, Futaba MPC atd. Plus dostatečně výkonově předimenzovat, aby se omezila změna odporu vlivem teploty - jinak se rezistor bude hodně hřát a změna odporu už bude poznat, i když je teplotní koeficient odporu zdánlivě nízký.
Samozřejmě záleží na dostupnosti a ceně rezistorů - kvalitní nejsou levné, jak psal EKKAR.
Dnes som potreboval symetriu.
STEPOV zdroj mam spraveny 2x ,cize som ich spojil do serie a odisli mi na jednom oba meracie moduly U aj I.
Napajanie mali spolocne vsetky 4 moduly(dva zdroje)-z nezavisleho zdroja 10V.
Teraz neviem kde nastal problem-je mozne predsa spajat zdroje do serie za ucelom vytvorenia symetrickeho napajania ,alebo sa mylim?