Zdroj 1,5V místo suchého článku
Moderátor: Moderátoři
- bart-olomej
Zdroj 1,5V místo suchého článku
díky za rady.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Telefon_s_ ... teri%C3%AD
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
A kutilmile - nelituju tě
Eleman píše:Vzhledem k tomu, že se připojuje jen při stisknutí tlačítka na sluchátku (mikrotelefonu), tak vydrží poměrně dlouho.
. . . velmi dlouho !
někdy na konci devadesátých let jsem v Holicích na burze pořídil dva přístroje (TP-25).
Mám je na chaloupce a tehdy si s nima povídala děcka, měla to na hraní.
Tehdy jsem tam dal do každého po jednou monočlánku (buřtu).
Počítal jsem s tím, že se časem korozí prožere elektrolyt skrz jejich obal
a tak jsem si sehnal lékovky s víčkem z umělé hmoty.
Dráty jsem vyvedl víčkem nahoru.
Od té doby jsem to uvnitř nekontroloval, když to bylo potřeba, vždy fungovaly.
Až loni na podzim jsem je potřeboval dát jinam a tak jsem si je propojil drátama a světe div se, telefony fungovaly !
Podíval jsem se dovnitř těch obalů, oba články úplně rozsypané, ale na drátech stále napětí asi 0,6V.
Evidentně na funkci telefonů to stačilo . . .
Takže vřele doporučuji obyčejné "buřty" a nějak je zabezpečit proti vyteklému salmiaku . . .
sám se podívej . . .
http://expedicebilytesak.sweb.cz/techni ... P12022.htm
už se to tady řešilo . . .
U polních telefonů TP-25, se mikrofonní obvod spínal tlačítkem na mikrotelefonu a byly v něm používány suché články se vzduchovou depolarizací, o napětí 1,4V, které Bateria ve Slaném vyráběla pod typovým označením S4, později AS4.
Pro oživení starého telefonu, lze tedy použít jakýkoliv galvanický článek, o napětí kolem 1,5V - třeba ten doporučovaný velký monočlánek (buřt R20), který tam pak může vydržet i několik let.
- bart-olomej
- weed_smoker
Zdroj se dá vyrobit i s LM317 (min. U_out=1.2V),samozřejmě napájenej z rozumnýho napětí (3.3/5/6/8V),aby se na něm nepálilo moc výkonu.
S napájecím zdrojem bych se vůbec nezatěžoval. Je to zbytečné kurvítko, které bude situaci komplikovat, může být zdrojem brumu a přitom bude využito sporadicky, jen když někdo zvedne sluchátko.
Ten článek na fotce ,má ještě stále 0,95 V !( před chvílí změřeno ) Podle čísla byl vyroben v roce 85.
- Přílohy
-
SUCHÝ ČLÁNEK AS 4.jpg- (194.31 KiB) Staženo 159 x