UPS - princip prepinani siti

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
weed_smoker

#16 Příspěvek od weed_smoker »

V těch lepších budou nějaký moduly zerocross SSR 1F/3F,v některejch triaky a stykač byl akorát v nějaký 500VA (možná dokonce bistabil 20A s cívkama na 230V).
StandaT

#17 Příspěvek od StandaT »

Kouzlo, proč UPS se přepínají relátkem jen tak na pohodu je to, že mají neustále synchonizovaný výstup měniče se sítí. Nikdy se tak nepotkají dvě opačné půl periody sinusovky a nevznikne tím pádem oblouk, jako v případě ostrovního DC/AC měniče .
camel1cz
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od camel1cz »

Tohle jsem o par prispevku vys uvadel jako variantu b) a bylo mi vysvetleno, ze to tak neni. Ale podle me logiky by to fungovat melo.

Je jasne, ze klasicky menic nedonutim (s vynalozenim primereneho usili) se synchronizovat se siti.

V mem pripade nastavaji vlastne tri pripady, kdy chci prepinat "za ziva":
1) dochazi baterie
2) vypadla distribucni sit - u mne zase ne tak vzacne
3) pretizeni a vypnuti menice

ad 1) tady mam urcite cas klidne desitky sekund. Dalo by se pockat, az se potkaji faze a pak prepnout poradnym stykacem. Predpokladam, ze obe site nemaji perfektne stejnou frekvenci a v rozumne dobe se potkaji.
Jak to detekovat zatim nemam tucha.

Pripady 2 a 3 jsou podobne. Na vystupu detekuju vypadek, takze neni k cemu fazovat a opet prepinam stykacem s blokovanim.
To by se dalo vyresit treba primou vazbou napajeni stykace na pritomnost napeti v dane siti.

Je to co vymyslim zivotaschopne?
Mira_A

#19 Příspěvek od Mira_A »

Ta synchronizace je logická a ještě se něco říkávalo o přepínání v nule.
To znamená když máte sinusovku, tak by se relátko vždy mělo překlopit když prochází nulou. To lze snad dokonce velice přesně načasovat.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“