Akvarijní termostat pro topení

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
KuCZik

Akvarijní termostat pro topení

#1 Příspěvek od KuCZik »

Zdravím, řeším tu takový problémek, nezná někdo levný vodotěsný termostat s možností zapojení zařízení na 230V a sepnutí v případě že teplota klesne? Nebo nejlépe jak a z čeho to zbastlit? Termostat by měl regulovat teplotu vody v akváriu (cca 20-25l) na 25°C, pokud bude teplota nižší, sepne topné těleso, které je napájeno 230V~. Řešení bych chtěl dát dokupy max. do 200 Kč, protože za tyto peníze už můžu zakoupit nové topení se zabudovaným termostatem. Díky za všechny rady :-)
Michal22

#2 Příspěvek od Michal22 »

Vodotěsný termostat asi nebude levný, to se trochu vylučuje.
Řešil bych to nějakým pokojovým termostatem, vypájel bych termistor a dal jej na stíněnou dvojlinku, zatavil do nějaké skleněné trubičky a do vody dával jen tohle čidlo.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
vladimir

#3 Příspěvek od vladimir »

nezmínil jsi se čím budeš topit, je daleko jednodušší použít hotový topení i s termostatem, kde výrobce už má zkušenosti , použije vhodné materiály a nebudeš jejich výrobkem ohrožen, jak by se mohlo stát při vlastní výrobě, přeci jen voda a 230V těch pár ušetřenejch korun za to nestojí
http://levnaakvaristika.cz/vytapeni-akvarii
KuCZik

#4 Příspěvek od KuCZik »

Topení mám akvarijní, ale nějaké starší, bez regulace teploty. Proto jsem přemýšlel, zda by šlo nějak vymyslet ten termostat.
Eleman

#5 Příspěvek od Eleman »

Kuk Nemá cenu něco bastlit.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
vladimir

#6 Příspěvek od vladimir »

http://pristroje.hyperinzerce.cz/meteos ... 3PKq_l_u30
bohužel jsem takovej minulej měsíc musel vyhodit - upadl mi, takže máš smůlu
k dotazu čím topíš - skutečně jsem v dobách "hluboké totality" viděl u nadšeného akvaristy funkční vytápění zrealizované 100W žárovkami na 220V, které měly ponořenou baňku do vody !!!!
bonus byl, že současně akvarium osvítily 8O 8O 8O
KuCZik

#7 Příspěvek od KuCZik »

Tohle naštěstí není žárovka, ale normální topná spirálka. :-D Jen mě mrzí že to neumí regulaci.
lopez

#8 Příspěvek od lopez »

Ja som do akvárka riešil termostat z UAA2016.
Achab

#9 Příspěvek od Achab »

Pokud je řízená termostatem okolní teplota v místnosti tak by v akváriu mohlo postačit i neregulované topné těleso s vhodným výkonem. Měl jsem to takhle několik let. Tyto tělesa se vyráběly od 20W, cena asi 70Kč. Výkon se určí podle obsahu nádrže a požadovaného rozdílu teploty ve °C, jsou na to tabulky.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“