Spínání ohřevu vody v pračce.

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
stasek

Spínání ohřevu vody v pračce.

#1 Příspěvek od stasek »

Dobrý den přeji, rád bych zjistil, jakým způsobem je spínáno topné těleso k ohřevu vody v automatických pračkách. Je to spínáno přímo programátorem, nebo přes nějaké relé? Pátral jsem a nevypátral. Díky.
bu2520

#2 Příspěvek od bu2520 »

je tam relé, jen staré pračky s mechanickým programátorem měly spínací kontakt přímo na sobě
Achab

#3 Příspěvek od Achab »

Jenom bych doplnil že u starších praček obvod topného tělesa probíhal přímo i přes hladinový spínač a termostat.
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

Nebylo to ale vždycky pravidlem - třeba Romovka PAC-4 z druhý poloviny 80. let už měla těleso spínaný maličkým relátkem, uloženým uvnitř krabičky s chybovým zesilovačem termostatu (celá elektronika byla v podstatě komparátor s termistorem jako čidlem a integrovaným obvodem s pro nás tehdá velice těžce srozumiteelným označením A109D - až podrobným pitváním zapojení jsem někdy kolem roku 1985-86 zjistil, že je to v pouzdru DIL14 "zakapotovanej" jednoducehej bipolární operák a že tam pasuje MAA503 bez dalších změn).

To, že dederónskej A109D byl ekvivalent uA709 neboli ve výsledku taky tý teslácký MAA503 jsem se dověděl zase až o několik let později, když jsem někde narazil na porovnávací tabulky RVHP integráčů a jejich "západních" náhrad a vzorů. Ten termostat byl poměrně poruchovej díl, operák v něm odcházel hodně často - nakonec vím, že servisy si vyráběly z těch porouchanejch svoje náhradní a měnily je jako celou jednotku, prodávanou zákazníkům za poloviční cenu, protože originální dederónská stála tehdá tolik co půl pračky... Přitom stačilo jen měnit operáky, já těch jednotek měl doma od známých asi 5, ve dvou byl ještě původní (sčoudnutej) dederón A109D, v dalších repasovanejch už byl buď náš MAA503 nebo dokonce i jen 8nožičkovej MAA741 (fungoval taky napropsto stejně)...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
stasek

#5 Příspěvek od stasek »

Relé klasické, nebo něco jako SSR?
keemo

#6 Příspěvek od keemo »

Klasika.
stasek

#7 Příspěvek od stasek »

Pánové děkuji vám. Podařilo se mi z několika praček v kovošrotu vykuchat desky s plošnými spoji, na nich jsou relátka, ale taková prťavá, že se mi nechce moc věřit, že by spínala takovou zátěž. Ale asi to tak bude. Díky.
EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

Jasně že tam jsou minirelátka, mají malou cívečku, protože u nich nezáleží na extra velký rychlosti přítahu, ale mají masivní kontakty schopný spínat příkon tělesa v řádu 3-3,5kW...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“