Toshiba Satellite A505-S6965, heslo

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
rnbw

#31 Příspěvek od rnbw »

Ty veris tomu, ze v GPU je integrovany nejaky specialny procesor, ktory ma v sebe firmware na to, aby sa cez seriovy port pripojeny na I2C piny dal naflashovat BIOS? Preco by to niekto takto nezmyselne robil? Predsa staci vlozit graficku kartu do PC a naflashovat tam BIOS programom.

Farebne znacky som videl x-krat na roznych doskach.
Mira_A

#32 Příspěvek od Mira_A »

rnbw píše:Ty veris tomu, ze v GPU je integrovany nejaky specialny procesor, ktory ma v sebe firmware na to, aby sa cez seriovy port pripojeny na I2C piny dal naflashovat BIOS? Preco by to niekto takto nezmyselne robil?

Věřím nevěřím :lol: stačí se podívat.

Vyberu-li např. třeba nejlepší procesory od NPX

http://www.nxp.com/products/microcontrollers/arm9/
Serial communications protocol converters

Někdy taky se tomu říká UART.

Sériové rozhraní i když na dnešních deskách není již vyvedeno se používá stále a myslím ještě nějakou dobu bude vč. jeho protokolů.

A to integrovaný speciální procesor je myšleno takhle
NXP 3- and 5-V 80C51-based Flash microcontrollers (ten bývá součástí architektury čipů)
pocitujlasku

#33 Příspěvek od pocitujlasku »

Mira_A píše:Někdy taky se tomu říká UART.

Ach boze, takze ak ma obycajna ATMEGA8 rozhranie uart, tak s nou sa da flashovat bios?
uart je kombinacia klasickeho serioveho portu a spi rozhrania, a myslim, ze v dnesnej dobe to ma v sebe takmer kazde mcu.
No vidis, a tak si sa bal
serviceman

#34 Příspěvek od serviceman »

Mira_A píše:Někdy taky se tomu říká UART.
UART má k procesoru daleko jako plíseň k rozumu.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
Mira_A

#35 Příspěvek od Mira_A »

Tady to máte chytráci. Tak se tam ten BIOS dostává výrobci desek.
Žádné předprogramované paměti se neosazují.

Třeba SPI port. (sériový port) . A určitě je i jiné řešení než to tam tlačit přes LPT port,

http://www.mylesgray.com/hardware/fix-b ... therboard/

http://fillwithcoolblogname.blogspot.cz ... y-spi.html
rnbw

#36 Příspěvek od rnbw »

Na SPI zbernicu je priamo pripojena flash pamat novsich dosiek, takze ak je vyvedena na piny, da sa tak BIOS preflashovat.

Nema to ale nic spolocne so ziadnym procesorom ani terminalom. A vacsina dosiek SPI vyvedene na piny nema.
Mira_A

#37 Příspěvek od Mira_A »

rnbw píše:Na SPI zbernicu je priamo pripojena flash pamat novsich dosiek, takze ak je vyvedena na piny, da sa tak BIOS preflashovat.

Nema to ale nic spolocne so ziadnym procesorom ani terminalom. A vacsina dosiek SPI vyvedene na piny nema.

A kdo psal procesorem základní desky. Já psal snad o procesoru v čipsetu
co řídí jednotlivé porty. Na ten tvůj blbý dotaz z procesorem jsem ti nikdy neodpověděl , protože tady to samozřejmě není jako třeba u routeru , kde je procesor přímo na flash čip. Ty flash u routerů se programují třeba přímo přes procesor , ale pokud je i špatný zavaděč tak je tam většinou třeba JTAG.

Ale k věci , určitě je SPI třeba u těch zařízení , kde není přímo na desce vyvedeno přímo na nějaký použitelný port.

A jestli to budu transferovat v DOSu nebo použiju nějaký převodník SPI to UART tak by se to teoreticky dalo posílat i v tom hyperterminálu.

Já jen jasně psal o tom , že BIOS se dá posílat do PC pomocí sérivého rozhraní (jestli SIO nebo SPI to už je snad jedno) . A že lze naprogramovat BIOS přes nějaký výstupní port PC nebo notebooku.
Ty jsi prohlašoval , že to nelze.
Stribrnak

#38 Příspěvek od Stribrnak »

Přiživím se na tématu, mám na stole Toshiba Satelite A200, po zapnutí to chtělo heslo, (uživatel tvrdí, že tuto obrazovku nikdy neviděl). To jsem vyresetoval spojením nějakých bodů v okolí Raměti. Teď to chce password HDD. Mám neblahý pocit že jsem skončil. Jak se toto může samovolně aktivovat ? I když jak se říká nikdy nevěřte uživateli :D A také se říká nikdy nevěřte servisnímu technikovi od Toshiby, který tvrdí, že je to bez šance :D Už jste někdo řešili a vyřešili Toshibu s HDD password ?

Stribrnak
rnbw

#39 Příspěvek od rnbw »

Mas zaheslovany aj disk - a to je dost velky problem.
Stribrnak

#40 Příspěvek od Stribrnak »

Mám zaheslovaný jenom disk!! Myslel jsem že to z toho popisu bude zřejmé.
Bios heslo jsem vyresetoval. No problém má uživatel který tvrdí, že nikdy nikdy žádné heslo nezadával. Nicméně pochlubte se svými pokusy o prolomení. Na Trubce je něco jako kamerou snímat pokusy o zadání hesla, a po třetím se má na mžik objevit HASH toho hesla. To odeslat třeba sem:
http://bioshelper.com/system/toshiba-computers ... a je to doma. Jenže mě se nic neukazuje. Ten postup je třeba zde:
https://www.youtube.com/watch?v=jJwW5hx-VlA
PotPalo

#41 Příspěvek od PotPalo »

Čiže dať nový disk?

Čo som sa dočítal, tak heslo disku je uložené v elektronike disku a aj v BIOSe, takže bežne ho BIOS pošle do disku pri štarte a užívateľ o ničom nevie. Ak sa BIOS resetne, je problém, disk je heslovaný a BIOS nevie heslo.

V tomto konkrétnom prípade bolo zrejme nastavené heslo pre harddisk a aj heslo do BIOSu, čo užívateľ ani nemusí vedieť. Ak sa CMOSka vybila, stratili sa nastavenia BIOSu (okrem hesiel, ktoré su vo flash), a teda ich bolo treba znovu nastaviť, takže prístup do BIOS setupu --> vyžadované heslo BIOSu.

Odheslovať takýto disk je problém, treba prečítať obsah flasky v elektronike disku a rozšifrovať heslo.

edit: k tomu že po treťom nesprávnom zadaní hesla sa niečo objaví: to je to heslo ešte v BIOSe, takže ho ukáže nejak zašifrované, aby ho technická podpora vedela rozšifrovať. Ak sa ale BIOS resetol, smola, z disku to heslo nenačíta.
Naposledy upravil(a) PotPalo dne 18 kvě 2014, 15:40, celkem upraveno 1 x.
Stribrnak

#42 Příspěvek od Stribrnak »

uživateli by udělalo radost kdyby se shledal se svými DATY :D
Nový disk nic neřeší.
Hmm, to dává smysl, takhle se to mohlo stát. Celkem zákeřný což ?

Stribrnak
PotPalo

#43 Příspěvek od PotPalo »

Najjednoduchšie riešenie je asi uhádnuť heslo alebo sa skontaktovať s predošlým majiteľom notebooku. To heslo sa tam nenastavilo samo. Iba ak nejaký záškodník... no neviem.

Skúšaj.... 12345, toshiba, harddisk, ... :wink: :)
Stribrnak

#44 Příspěvek od Stribrnak »

zkoušel jsem možné i nemožné. Jediný kdo to mě v prádle je člověk co to před X lety instaloval. Dal nějaké dvě hesla a taky nic. Záškodník mne taky napadnul. Uživatel je slečna, stačí aby někomu nedala a je bez DAT :)

stribrnak
PotPalo

#45 Příspěvek od PotPalo »

Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“