usmerniť PC zdroj

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
heldybeldy

#16 Příspěvek od heldybeldy »

Mne sa to zapojenie tiez velmi nepaci, hlavne ze medzi kolektorom KD617 a bazou KD502 nieje ziadny omedzovaci odpor. Daj tam nejakych 22ohmov/0.5W mozno sa to zlepsi. Tiez by pomohlo, keby si zapojil nejaky poriadny blokovaci kondik medzi + a -napajania, aspon 5G/16V, kedze tam ziadny nevidim. Po tejto uprave ti to mozno utiahne aj ten adapter.
stephunk

#17 Příspěvek od stephunk »

Navyše chýba akákoľvek ochrana výkonového tranzistoru.
Patrilo by sa C a E premostiť malou kapacitou stoviek piko pre rýchlejší zánik prúdu v cievke pri zatvorení KDčka...na sekundári budú vyššie špičky...
Ad KDčko-použil by som niečo čo má dovolené napätie Uce aspoň 200V
Príliš veľká šírka impulzu spôsobí prehrievanie jadra a takisto odvalíš koncový trand.
ďalej poriadne pritiahni a zalej primár niečím čo zabráni jeho mechanickému namáhaniu.
Podobných vecí som sa naskúšal, a uisťujem všetkých že sa mi podarilo preraziť aj 400V 2sc3890... :coolglema:
boraicho

#18 Příspěvek od boraicho »

dolac:
problem je že nemam osciloskop takže nič merať nemožem

heldybeldy:
Takže ten rezistor ktory tam je som najprv nahradil potenciometrom a 2k7 tam pasuje najlepšie takže menši ani večši odpor tam nedam lebo teraz to je najlepšie a medzi tie KDčka C a B tam takisto nedam lebo tam nijaky nepasuje tiež som to skušal nejak nastavovať s potenciometrom ale najlepši je žiadny odpor.A koľko to je 5G ked to daš na uF?
A ten kondik tam oksušam dať ale največši aky mam je 10,000uF/16V.

stephunk:
- Kde mi chyba ochrana? Na ktorom tranzistore?
- nechapem ako mysliš "Patrilo by sa C a E premostiť malou kapacitou..."
kde to by som to mal dať?na ktory tranzistor?
- A aka to je "Príliš veľká šírka impulzu"?

ALL:
- Tak ako to je je dobre už len to trochu doplniť.
- A k tomu primaru mam 12 zav. ked dam 5zav. ide dosť slabo takže tam neskôr dam 20 zav a tak to budem skušať stale až kym nepridem k najlepšiemu vystupnemu napetiu. (alebo dľžke iskry).

Pochopili ste všetko?
heldybeldy

#19 Příspěvek od heldybeldy »

Ten tvoj kondik je 10G a mozes ho tam kludne dat. Ten ochranny odpror medzi C a B tam radsej daj , a potom skus znova nastelovat ten 2k7. Namiesto KD607 tam pouzi nieco menej vykonne, ale z vacsim zosilenim, napr KF517 alebo KFY 18. Este by si mohol medzi B-E KD502 zapojit opor okolo 100 ohmov, aby sa rychlejsie zatvaral. Ten ochranny kond. (okolo 330pF/600V) sa ma zapojit medzi C-E KD502, ma chranit tranzistor pred nadmernymi napatovymi spickami vznikajucimi na primarnej cievke (co si navinul). Co sa tyka tych zavitov, ides na to dobre.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“