Spínaný zdroj

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
bertik

Spínaný zdroj

#1 Příspěvek od bertik »

Dnes jsem dostal od synova kamaráda na stůl jakýsi spínaný zdroj230V/12V 5A. Vadná síťová pojistka 3.15A. Než jsem dal novou,dal jsem místo ní žárovku 60W a ta pochopitelně svítila jako fagule. Dal jsem se do měření 2vadné diody v usměrňovači,vadný hlavní elyt,vadný malý NPN tranzistor C945, a konečně vadný Fet P4NK60ZFP. Nikdy jsem o něm neslyšel,našel jsem datasheet,je to N fet 600V/4A a má ošetřenej gate zenerkama. Našel jsem ho v AME za 38Kč. Tak jsem raději objednal 2kousky. Nedalo mi to, toho prcka jsem normálně měl doma,a místo toho fetu jsem na zkušku dal IRF840. A světe div se,zdroj normálně maká. Mám ten fet nechat,nebo až ho pošlou tak dát origo,ale asi ano,dám tam ten co tam patří,když jsem ho už objednal. Jinak jsem na netu našel,že to je snad zdroj pro nějaké nápojové automaty.
PavelFF

#2 Příspěvek od PavelFF »

Když už jsi ho objednal, dej tam originál.

Ale je zajímavé, jak někdy amatérský oprávář složitě, dlouho a za draho shání (pro nás exotický) originální kus v domnění, že jedině s ním to bude fungovat a že výrobce měl určitě velmi silný důvod tam dát zrovna tento typ. Někdy samozřejmě ano.
Ale v hromadné výrobě velmi často to záleží hlavně na tom, jaký se oddělení zásobávání zrovna povede sehnat nejlevnější typ. Nebo musí být zrovna rychle k dodání. Pokud má tranzistor vyhovující vlastnosti, může tam být jakýkoli ekvivalent.

Například jsem rozštípnul několik navenek shodných napájecích adaptérů a uvnitř byly různé tranzistory. Podle toho, kdy to vyrobili a co zrovna měli k dispozici.
bertik

#3 Příspěvek od bertik »

Tak jsem byl zdroj trochu otestovat.Připojil jsem halogenku žárovku z auta,brala si 4.8A,nechal jsem ji svítit asi 10minut a tranzistor i s chladičem jenom mírně teplý,odhadem tak 40stupňů. Myslím si,že to je naprosto v pořádku.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Habesan »

PavelFF To je ale hezké. Mohu, prosím, citovat?

Stávají se i opačné případy, kdy přesně víš proč tam použít určitý typ, a nákupní oddělení ti nakoupí nějaký hnůj, tak lepíš zbytek obvodu, aby nebylo poznat, že váš výrobek nefunguje...
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
PavelFF

#5 Příspěvek od PavelFF »

Z toho je vidět, kdo doopravdy rozhoduje o technickém řešení výrobku.
Rozhodují nákupčí a finančáci. Konstruktér bývá až ten poslední v řadě :)
Vždyť to "jen" vymyslel.
bertik

#6 Příspěvek od bertik »

Dnes dorazila zásilka. 185Kč za dva fety a poštovný. Rozhodl jsem se,že to nechám tak jak jsem to spojízdnil a tamty nechám na někdy. Chleba to nežere.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“