samozřejmě jinak dimenzovaný,ale otázka zda-li by to fungovalo a nerušilo nikde nic
zapojení varistoru v zásuvce
Moderátor: Moderátoři
zapojení varistoru v zásuvce
samozřejmě jinak dimenzovaný,ale otázka zda-li by to fungovalo a nerušilo nikde nic
Já jsem tu měl ovládací jednotku z z brány a tam byl zapojen přívod napětí přes FASTONY právě sem paralelně mezi L a N na primár trafa a z jeho sekundáru se ovládal již zbytek této jednotky.
PS : ale ten zkratový proud tu samozřejmě taky hraje hlavní roli.
a co myslíte tedy? přepětovku přimo do RZV nebo zásuvek?
ARDO: Aby přepěťová ochrana správně fungovala, musí být v objektu nainstalovány všechny tři stupně. Samotnej varistor nebo zásuvka s přepěťovkou je k hovnu. A až zjistíš, že Saltek pro první a druhej stupeň stojí kolem deseti litrů, pak tě na takovýhle laškovný dotazy přejde chuť..
PS pokud to nefunguje tak nvm proč varistory spousta výrobců osazuje do vstupních fíltrů napáječů průmyslové i spotřební elektroniky.
Ta zásuvka sama o sobě nic nezachrání, jejím úkolem je "sežrat" zbytek přepěťové špičky, která se na zásuvku dostala po omezení ochranami 1 a 2.
Ale to už tu napsali jiní.
To Mi-rovo řešení s pojistkou dokáže opravdu zachránit hodně, ale hodí se právě spíše pro ty elektrocentrály a vůbec mobilní použití, kde se spíše dá očekávat ta upadlá nula a sdružené napětí místo fázového. Tam bych očekával účinnost téměř stoprocentní.
V případě domovní instalace, kde musí přepěťovka umět odvést proudový impuls až 50 kA, to může nastat při zásahu blesku do distribuční sítě, bych radši použil certifikované komponenty. A, kdo se moc bojí, tak ještě jednu prodlužku s přepěťovou ochranou navrch (a třeba i s tou F-pojistkou, tou se určitě nic nezkazí). Do zásuvky v pevném rozvodu bych tu pojistku ale nedával, její výměna je pak přinejmenším značně nepohodlná.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
mi-ro píše:Kolegové teoretici mají asi jiné zkušenosti. Jak už jsem psal, mě to zachránilo aparát pře přepětím 400V. Pravda, varistor byl praský, propálený, tedy dále nepoužitelný ale dokázal přepálit přívodní 6A pojisku. A to se za 20Kč vyplatilo. Nyní jsem ještě přitmelil na varistor 10A tepelnou pojistku na 120C.
Na tuhle pozici u elektrocentrály patří spíš 20kA bleskojistka na 400V. Varistor by to opakovaně zvládnul taky, ale krabicovej EPCOS by se Ti tam asi nevešel, nebo by Tě složila cena. Případy, kdy se elektrocentrála zblázní znám.
Dál bez komentáře až na jednu, už napsanou větu - musí to být komplexní řešení posouzené případ od případu.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Varistor má VA charakteristiku jako zenerka, akorát symetrickou pro obě polarity napětí. Takže při přepětí vzroste proud tekoucí varistorem, přepětí se nějak ořízne (záleží na energii pulsu) a po odeznění přepětí bude přístroj napájen dál. Také však mohlo dojít k vybavení nadproudové ochrany spotřebiče, pokud byl proud při svedení pulsu velký.
Ovšem pokud je přepětí dlouhodobé a ne příliš velké (zvýšené napětí na fázi), tj. nedojde k vybavení předřazené nadproudové ochrany, pak snadno může dojít k tepelné destrukci varistoru. I velké varistory pro průmysl (např. EPCOS řada B80K - disk má průměr 80mm) snesou impuls 100kA a energii v řádu tisíců J, ale trvalá výkonová ztráta je pouze 2W. Proto jsou na místě tepelné pojistky nebo jiné řešení (kombinace s jinými prvky).
Rozhodně platí, že návrh přepěťových ochran není snadná záležitost, pokud to má být funkční a bezpečné.