Spínání síťové půlvlny pomocí MCU + MOSFET
Moderátor: Moderátoři
Spínání síťové půlvlny pomocí MCU + MOSFET
(hledal jsem, ale nenašel, pokud jsem přehlédl, předem se omlouvám)
- zapojení nutno zachovat přesně tak jak je (s rozdílnými potenciály)
- jedná se o statický režim = on / off
- optočlen nebo relé, prosím ne-e
= spínací prvek MOSFET (možná ještě tak bipolar s velmi nízkým úbytkem), ale jak ho co nejjednodušeji zapojit?
Děkuji moc. L.
- Přílohy
-
MCU to 230V.jpg- (31.35 KiB) Staženo 142 x
-
petrfilipi
- představa je do cca 0,8 až 1V, mám k tomu své důvodyHill píše:Co znamená "s velmi nízkým úbytkem" ?
- pokud jsem správně pochopil z katal. listů, tak na tyristoru dochází k úbytku většímu než 1,2 V (většinou 1,6 V)Hill píše:Řešíš jen jednu půlvlnu: opravdu by to nespravil tyristor?
Znáš Čtyři dohody od Duška?Hill píše:Opravdu myslíš, že průchod napětí nulou nelze vyhodnotit jinak, než softwarově?
Přes léto prosím nejraději chodím naboso.Hill píše:Doplňující otázka: už máš procesory v podrážkách bot, aby ti to chodilo?
Ty, admine, poslyš. Myslím, že jsem požadavky stanovil naprosto jasně (nebo jsem je snad měl upřesnit ještě podrobněji? :ethink: ) + k tomu uctivě požádal o pomoc.
Otázka: Proč máš tedy potřebu se do mě trefovat + navrhovat jiný spínací prvek, než který jsem požadoval v zadání? :neutrální_smajlík:
-
petrfilipi
Lasskoun píše:- pouze tu půlvlnu (popř. backup z AC napájení, stejně orientovaná půlvlna)
Sorry, ale já tomu vůbec, ale vůbec nerozumím. Nechceš popsat, co to má vlastně dělat.
To má jako uP s napájením DC 5V, připojeným k AC 230V, spínat nějakou zátěž, napájenou přes diodu z toho rozvodu AC 230V?
Petr Filipi
- weed_smoker
Jinak úbytek napětí na sepnutém bipolárním tranzistoru může být někde kolem (50 -100)mV, když je správně buzený. Takže nechuť k použití bipoláru není v daném případě (jen 5V k sepnutí) na místě.
Naproti tomu budit vysokonapěťový FET z 5V už je trošku složitější. Ale možná se dají vybrat nějaké "logické" Fety na 400V. Nevím.
Vím, že to nerad čteš, ale občas tu mají tazatelé dotazy, které se jim z jejich pohledu jeví jako jediné řešení problému. Když nakonec po dlouhé snaze o řešení tazatel vyjeví, k čemu to má sloužit, zjistí se, že buď se to dá řešit naprosto jinak a jednodušeji nebo má úplně zcestnou představu už od počátku a řešení to nemá, páč to je nesmysl celé. A veškerá snaha pomáhajících byla úplně zbytečná a šla mimo.
Proto všechny ty, podle tebe zbytečné, dotazy na účel tvého zadání. Věřím, že to není tvůj případ, ale jsi výjimka.
- proto jsem mu hned také poslal děkovnou SZPavelFF píše:Bernard ti nakreslil celkem geniální a jednoduché řešení. Pracuj na něm.
- jakmile seženu bipolár s patřičným Uce, tak to vyzkoušímPavelFF píše:Jinak úbytek napětí na sepnutém bipolárním tranzistoru může být někde kolem (50 -100)mV, když je správně buzený. Takže nechuť k použití bipoláru není v daném případě (jen 5V k sepnutí) na místě.
- nechuť k bipoláru v tom není, v zadání byl jako alternativa
- naprostý souhlas, vybudit VN FET přímo z procesoru opravdu není žádná sranda, v jedné z konstrukcí to mám vyřešeno pomocí Delonova násobiče + vybíjecího tranzistoru, sice na to padnou 3 piny MCU, ale funguje toPavelFF píše:Naproti tomu budit vysokonapěťový FET z 5V už je trošku složitější. Ale možná se dají vybrat nějaké "logické" Fety na 400V. Nevím.
- pátral jsem pátral, ale žádné eLkové VN Fety jsem nikde nenašel (zřejmě existuje nějaký technologický problém, proč se nevyrábějí)
- přiznávám, že zde předložené schema je pouze částí rozsáhlejšího celkuPavelFF píše:Vím, že to nerad čteš, ale občas tu mají tazatelé dotazy, které se jim z jejich pohledu jeví jako jediné řešení problému. Když nakonec po dlouhé snaze o řešení tazatel vyjeví, k čemu to má sloužit, zjistí se, že buď se to dá řešit naprosto jinak a jednodušeji nebo má úplně zcestnou představu už od počátku a řešení to nemá, páč to je nesmysl celé. A veškerá snaha pomáhajících byla úplně zbytečná a šla mimo.
Proto všechny ty, podle tebe zbytečné, dotazy na účel tvého zadání.
- opravdu to nelze zapojit jinak ani zjednodušit (protože potom by se značně zesložitily ostatní části zapojení)
PavelFF píše:Věřím, že to není tvůj případ, ale jsi výjimka.
- vím a souhlasím, low-in optočlen by byl ideálním řešením (byť o ochranu MCU v tomto případě ani tak nejde), nejlépe pomocí OptoMOS nebo PhotoMOS SSR (např. AQV210EH od Panasoniků, atd.), nj ale ta cena!weed_smoker píše:Optočlen by byl dobrej.Pokud by se něco stalo,tak ty to asi přežiješ,ale ten MCU určitě ne.
Možná tam nakonec stejně použiji KAQV214S od Cosmo, což ještě bude únosný kompromis poměru cena/výkon/velikost/počet součástek, jelikož z hlediska montáže by to bylo nejjednodušší řešení