Závada motorku Low End Gramofonu

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
EL34

Závada motorku Low End Gramofonu

#1 Příspěvek od EL34 »

Zdravím, mám na opravě věž Universum vtc-cd 10954 od bývalého Quelle a u gramofonu nejdou přepínat otáčky. Vše ostatní v pořádku. Motorek se sice točí ale na nějakých špatnách otáčkách. Má 4 vývody a +12V, GND, a dva vývody na spínač, kterým se přepínají otáčky talíře. Pak tam jsou dva trimry. Přepínání rychlostí nefunguje takže musí být závada v motorku. Je tam nějaký obvod C1470LM, na internetu jsem ani nesehnal datasheet.
Přílohy
img 076.jpg
(90.54 KiB) Staženo 95 x
img 075.jpg
(62.86 KiB) Staženo 104 x
Philip_Fry

#2 Příspěvek od Philip_Fry »

Hill
Administrátor

#3 Příspěvek od Hill »

Sežeň pravotočivý motorek do jakéhokoli kazeťáku se zrychleným přepisem, ve většině z nich se otáčky přepínaly v daleko vyšším poměru, než 27:20, který potřebuješ pro 45 a 33¹/₃ ot/min.
Nebo použij i jednorychlostní CW motor stejného rozměru a na příslušné napětí a regulátor použij z toho tvého.
Ono totiž regulátoru obvykle není nic, ale už nemá kam regulovat: buď motorek už žere tolik, že to nedá zdroj, nebo je nestabilita otáček je způsobená nejčastěji vůlí v ložiskách a odrbanými kartáčky a lamelami.
monterjirka

#4 Příspěvek od monterjirka »

Mám trochu jinou zkušenost.
Nezkoušel jsi měřit ty trimry v regulátoru? U podobného provedení jsem se už opakovaně setkal s tím, že se přerušily u konců (vývodů, přechod dráhy na kontakt)
EL34

#5 Příspěvek od EL34 »

Tak asi trefa do černého. Ty trimry jsou zapojeny pouze jako reostaty a jeden je nejspíš k.o. a druhý ukazuje 460kOhm bežec - konec dráhy. Když změřím zač. dráhy a konec, tak taky nekonečný odpor. Asi to budou mít oba za sebou.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“