Nabíjení Ni-MH konstantním napětím s limitem proudu
Moderátor: Moderátoři
- czatlantis
Nabíjení Ni-MH konstantním napětím s limitem proudu
No a teď otázka - jak moc blbej nápad to je? Nejde o primární způsob nabíjení....spíš o prodloužení doby provozu, kdy je zároveň plusem že to po odpojení napájení ještě nějakou dobu vydrží. A zároveň aby když to zůstane připojený delší dobu neublížilo baterce.
Nezkoušel někdo takhle provozovat ni-mh? Vím že by tam bylo lepší použít liion, kde se nabíjení řeší 100x jednodušeji, ale bohužel ty tužkáče jsou jinak ideální co se týče velikosti, dostupnosti atd..
- monterjirka
Tam při nějakém napětí "přestanou chemické děje a energie se začne více měnit na teplo". Článek se sice neohřeje moc, aby se dalo vyhodnotit dT/dV, ale při 100mA na něm bude výkonová ztráta skoro 1,5W, takže je třeba s tím počítat, aby vnitřní prostor moc nevytopil...
- czatlantis
Vzít konstantní napětí 1,45V a přes odpor z tohoto napětí došťouchávat NiMh?
Když vezmu "vybitou" NiMh (0,9V) a odpor 10Ohm tak mi vychází dobíjecí proud 55mA, který se bude ještě postupně snižovat jak se bude napětí na NiMh zvyšovat...
- monterjirka
- czatlantis
Mám tam DC/DC izolovanej měnič, tak buď natvrdo z toho lineární stabilizátor na těch 1,4V a limit proudu bude dělat ten DC/DC měnič (otázka jak se mu to bude líbit) nebo nějak vhodně dát odpor na vstup toho stabilizátoru, aby tam teklo jen cca těch 100-200mA (a ten DC/DC nebyl přetíženej).
Obouma způsobama získám stabilní napětí s omezeným proudem (sice to není přesně, ale tak to už je jedno jestli je to plus mínus 20%). A dál se z baterky bere napětí pro zařízení (ano, tady je jasně plýtvání na snížení 5V->1,4V a pak zvýšení na 3,3V, ale tak ono to je naprosto jedno)
- czatlantis
Proč se tenhle způsob nabíjení nepoužívá častěji a všude se říká že se musí nabíjet konstantním proudem a podobně? Nějakou zmínku o konstatním napětí jsem snad nikde neviděl.
Tohle nabíjení mi přijde rádově praktičtější, protože jednak baterka nedostává kapky konstantním proudem, má to menší spotřebu atd...
Jedině mě napadá že se obětuje nějaká část kapacity a baterka se nenabije na 100% - nevadí to něčemu? Nemělo by že?
- czatlantis
Můj názor je spíš ten, že článek víc poškozuje přehřívání při nabíjení metodou delta pík. Vadí nadměrná teplota. Ale je to jen můj názor. Vnitřní odpor se dá nakonec celkem přesně změřit, na rozdíl od "paměťového efektu", o kterém všichni léta mluvili, ale málokdo ho viděl.
Kolem nabíjení existuje spousta pověr, některé se stále drží. Některé už jsou zapomenuty ba dokonce vyvráceny. Hlavně proto, že výrobci už dělají nabíječky jinak, jakoby inteligentnější, a články taky jinačí, takže už nemusí živit staré pověry. Zato rozšiřují nové, aby podpořili odbyt nabíječek a nových článků. Ve skutečnosti je jim pochopitelně dlouhá trvanlivost článku spíš na obtíž.