Oprava úsporky ???
Moderátor: Moderátoři
V tomto vláknu (st listopad 13 2013, 19:06) jsem již popisoval, jak jsem úsporku připojil ke stejnosměrnému zdroji Tesla BS275. Z měření pak vyplynulo, že úsporka nebyla výkonově přetížena, a to ani při napětí 360V (na objímce). Proč by se tedy měly ty tranzistory, při lepším vyhlazení napájecího napětí, upéct?
Spíše bych se obával poruchy předřadníku, pokud ellyt vyschne, ztratí kapacitu a ze sítě přijde nějaká přepěťová špička, třeba při sepnutí lednice...
Jak již zde jednou padlo, zvyšování kapacity ellytu, může přinést problém s proudovými rázy při zapínání úsporky. Graetz na vstupu je připojen ke tvrdé síti a rázový nabíjecí proud kondíku, tak může opalovat kontakty spínače, zejména pokud je spínáno vícero takto upravených úsporek.
Co se zápachu týče, tento může být uvolňován nejen z tmelu a plastového krytu úsporky. Když si prohlédnete stav elektroniky vysloužilé úsporky, často najdete stopy po tepelném přetížení, evidentní zejména u izolačních trubiček a tišťáku, který bývá dokonce nalakován...
To při zvýšení kapacity na 22µF, bych již uvažoval, jak dlouho asi budou ty diody 1N4007 instalované v můstku, snášet starty úsporky a za jak dlouho speču kontakty na vypínači.
A pokud si chcete spočítat omezení proudu, odebíraného při startu úsporky, sériově zapojenou tlumivkou, pak ty tlumivky, kterými teče do předřadníku úsporky síťový sinus 50Hz, mívají indukčnost od 3 mH do 6 mH, a činný odpor kolem 5Ω...
Dokázal by niekto z miestnych popísať, ako k takému odpáleniu meniča dôjde, ako tam čo prebieha a či by šlo a ako to ošetriť, doplniť nejaké poistky (poistkové odpory) či niečo?
Dík
Pokud to pak za provozu "rachlo", vypadá to na nějaký zkrat, nebo špatný spoj v patici trubice. Možné je i přehřátí a průraz tranzistorů, následkem použití nevhodné trubice. Svitkové kondíky v rezonančním obvodu, jsou nejvíce zatíženy při startu. Tam bych chybu nepředpokládal.
- Artaban001
Podle mě je to tím, že někteří výrobci aplikují rtuť v podobě sloučeniny ze sodíkem (Amalgán sodíku) Tesně po zapnutí probíhá výboj pouze v plynové náplni a postupným ohřevem se rozkládá amalgán na rtuť a sodík. Páry těchto kovů pak tvoří barvu výboje spolu z luminoforem..
Jinak "generátorů smradů" se postupně vzdávám ve prospěch LED žárovek.
Veškerý materiály v úsporkách podléhají tepelnému namáhání a konkrétně z pertinaxovýho plošnýho spoje se uvolňují dost smradlavý složky.. Jinak ty levný samostatně pouzdřený předřadníky jsou na tom kolikrát kvalitatívně stejně, jako ty integrovaný do úsporek..
Duvsan:
Pokud si vezmeš schéma běžné "spořivky": Po zapnutí napájení je pomocí diaku "nakopnut" měnič - oscilátor z proudovou zpětnou vazbou. Jeho frekvence je určena obvodem trubice (tlumívka, kondenzátory..)
Po zapnutí prochází proud přes tlumivku, vlákna a kondenzátory. Protože je trubice součástí sériového rezonančního obvodu, na paralelním kondenzátoru se nakmitává rezonanční napětí vyšší, než je napájecí. Proud je omezen pouze vlákny a možná vazebním kondenzátorem. Po zažehnutí výboje se paralelní kondenzátor přemostí výbojem tak se napětí na výbojce sníží a proud je omezován tlumivkou (díky přemostění kondenzátoru se změní frekvence předřadníku).
Podle mě Tvá trubice měla vyšší provozní napětí, nebo menší odpor vláken (co zkusit do série s vlákny dát třeba 5R odpůrky). Nebo vyměnit rezonanční kondenzátor za jiný s vyšším povoleným napětím..
Taky mám doma trubici ze značkové úsporky, která mi sice po dvou letech provozu začala svítit slabě a růžově, ale při stejné spotřebě elektřiny. Konzultoval jsem příčinu s technickou podporou Philipsu. Pořád nechápali co vlastně chci a nakonec mi sdělili, že tyto informace zákazníkům neposkytují. Nevadí, trubice je zkušební, pro zkoušky a pokusy s předřadníky i jiných výrobců a wattáží.