Oddělený zdroj signálu s regulovaným proudem

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Sirka

Oddělený zdroj signálu s regulovaným proudem

#1 Příspěvek od Sirka »

Dobrý den,
někteří uživatelé zde mi poradili, že mám použít optočlen pro oddělení dvou obvodů (jeden je napájen z 230 a druhý z 2x 9Volt baterie). Na výstupu by měl lézt signál (0 až 100Hz) s regulovaným proudem 2mA (tj. není důležité jaký odpor bude na svorkách).

Navrhnul jsem schéma (obrázek). Mohl by to někdo zkušený zkouknout jestli tam není chyba?

Pozn.: Arduino bude spínat/rozpínat optočlen frekvencí 0 až 100Hz. Odpor 3K5 (asi se mu říká pracovní) by měl nastavit proud max. 5mA (snad dostatečný) pro obvod LM334, které pomocí 30R odporu dá na výstupu 2mA. Když na svorky připojím zátěž s proměnným odporem, proud by měl být vždy stejný. 2mA ledka jen pro signalizaci stavu.

Děkuji.
S.
Přílohy
scheme.png
(18.8 KiB) Staženo 141 x
MetalGod

#2 Příspěvek od MetalGod »

Proč nepokračuješ v původním vlákně?
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Sirka

#3 Příspěvek od Sirka »

To byla otázka na relé. Nechtěl jsem naštvat adminy, že píšu jinam než bych měl.
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

Odpor 3k5 v "kolektoru" optočlenu je úplně zbytečnej, LM334 do svýho výstupu stejně víc než 2mA nepustí a proud LEDkou omezí ten odpor 8k5 (nebo případně větší)
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Sirka

#5 Příspěvek od Sirka »

Děkuji za odpověď. Po pravdě jsem si tím odporem nebyl jist hlavně kvůli tomu tranzistoru - třeba kdyby náhodou došlo k proražení LM334.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“