Kapacita alkalických a jiných článků, které se nenabíjí.

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Mira_A

#31 Příspěvek od Mira_A »

Ty charakteristiky říkají, že pro větší odběry např. fotoaparát je lepší akumulátor. Na druhou stranu je zde potíž, že má nižší napětí než alkalický článek. :cry: Můj foťák např. potřebuje víc jak 2,3V jinak vypne. Teoreticky bych ty články klidně mohl vybíjet do 0,9V. :wink:
czatlantis

#32 Příspěvek od czatlantis »

Tak ve foťáku se snad ani s nenabíjecíma baterkama nepočítá ne? Já osobně jen kroutím hlavou, když na obalech baterek píšou kolik fotek to udělá...to fakt někdo do digitálu kupuje nenabíjecí baterky?

A napětí by neměl být problém - při zátěži u těch nenabíjecích klesne hodně rychle, že stejnak bude mít ta nabíjecí hodně rychle napětí vyšší....a těch 2,3V by dvojice Eneloopů sodáhla stejně až u konce..
Mira_A

#33 Příspěvek od Mira_A »

czatlantis píše:Tak ve foťáku se snad ani s nenabíjecíma baterkama nepočítá ne?

To nemusí u některých modelů platit. Já udělám víc snímků z alkalickými jak s nabíjecími. Je to právě dáno tím větším poklesem napětí nabíjecích článků. Které je již od začátku o nějaké 0,3V menší. A elektronika potřebuje 2,3V (2články) jestli ne více. Když ty baterky z foťáku vytáhnu tak nejsou uplně vybité. Napětí se vrátí cca na skoro 1,3V v nezatíženém stavu.
Když je dám do nějakého starého rádia tak tam v pohodě ještě několik hodin budou hrát. Prostě jsou ty foťáky blbě udělané a co s tím.
Vyhazovat se mi ho zatím nechce.
Hill
Administrátor

#34 Příspěvek od Hill »

Asi záleží na foťáku: se dvěma tužkovými akumulátory Panasonic Infinium 2100 mAh nafotím na jedno (vezmu jako příklad zhruba osmé až dvacáté v pořadí) nabití mezi 110 a 180 snímky, smíšený provoz.
Čím více jich bylo s bleskem a rychle za sebou, nebo naopak čím méně snímků jsem průměrně nafotil mezi zapnutím a vypnutím foťáku, tím méně snímků na jedno nabití zvládne. Bez blesku a vypínání bych asi přesáhl i uvedený maximální počet, ale pro další akci jsem si nedovolil upadnout do časové tísně výměnou baterek, tak jsem je preventivně měnil na těch 180.
Po třiceti měsících provozu ale ty akumulátory vydrží stejně málo, jako alkalinky, ať už s měděnou hlavou nebo bez ní, t.j. s bleskem co dvě minuty - 20 snímků a použít je jinde, foťák už nenastartuju. Maximum mám 27 snímků s tužkovkami Arcas alkaline z Lídlu. Po půlhodinovém "odpočinku" si blýskly ještě 6x, což u těch dražších nepamatuji.
Podotýkám, že používám žebráka HP M525, na počítadle je přes 8 tisíc snímků.

Naopak superzoom Fuji Finepix 560 se chová skvěle jak na akumulátory, tak na baterie, do té doby, než začne odcházet knoflíková baterka zálohy hodin a dat. Zřejmě neudrží referenční napětí, takže i dobré a nabité akumulátory přestanou být použitelné už po třetím čtvrtém snímku, zatím, co na alkalinky se ještě nějakých dvacet třicet snímků ještě nafotit dá. A pak nezbude, než ten knoflík vyměnit...

Čili u foťáků asi záleží na konstrukci, průběhu odebíraného proudu při startu, před snímkem, během expozice a během postprocessingu a ukládání. A u každého výrobce se to bude tvářit poněkud jinak.
Hydrawerk

#35 Příspěvek od Hydrawerk »

Zajímavé. Také mám ve foťáku Canon A590IS knoflíkový článek, ale když se vybije, tak akorát nejdou hodiny a jinak se foťák dá normálně používat.
Hill
Administrátor

#36 Příspěvek od Hill »

Jo, ale tam má knoflíkový článek vlastní držák, takže ho lze vyměnit bez rozebrání foťáku. To u Fuji jen se k němu dostat, to je zážitek...
Celeron

#37 Příspěvek od Celeron »

Před časem mě požádal jeden fotograf ať mu udělám do studia do nějakýho super/hyper digitálu síťový napájení, protože na originál snad stříbrozinek accu mu to nafotilo celkem málo a na celodení práci mu 3 dost drahý sady nestačily. Tak se vzala špatná baterka, vykuchala a použila jako přípojka, protože foťák konektor neměl. Udělal jsem mu k tomu analog stabil s darlingtonem a nic, foťák s tím nechodil. Co já jsem se s tím natrápil... Prostě jen 1 m kabelu od opasku k foťáku byl neuvěřitelnej problém. Úbytek na kabelu při zapnutí, převíjení a podobně, foťák stále vypínal. Zdroj musel být naprosto přesnej a totálně tvrdej. Nakonec to skončilo výcežilým propojenim a snímáním napětí pro regulátor až na foťáku.
Chci tím říct, že ty vaše problémy s baterkama může být to samý, málo tvrdej zdroj, úbytky a přechoďáky v baterkovým pouzdru a pod.
Jirka
milous2

#38 Příspěvek od milous2 »

Tak i Seznam/novinky otom něco píší :lol:
http://www.novinky.cz/ekonomika/338872- ... levne.html
czatlantis

#39 Příspěvek od czatlantis »

Bohužel lidi pořád používají všude nenabíjecí baterky, ikdyby tam šly použít třeba ty eneloopy..jasně, je to dražší, ale když je někdo ochoten koupit třeba ty dražší nenabíjecí za 30kč/kus, tak myslím už není tak daleko k tomu koupit ty eneloopy za 65-70kč/kus. Po blbých dvou nabitích se to vrátí. Nenabíjecí leda tak do hodin. A to už se snažím taky eliminovat - několikrát mi už alkalický vytelky a zaprasily kontakty. Jednou to sežralo i kus obvodu vevnitř kam to zateklo. Tak jsem jednou sehnal eneloopy lite za 30kč/kus (ale mají jen 1000mAh/AA) a pohoda. JEdnou za čas to hodím do nabíječky a ikdyž to za dva roky udělá třeba jen jeden cyklus, pořád ten "klid" za to stojí...
Jedinej problém jsem měl asi ve dvou LCD hodinách, kde byl hodně mizernej konstrast, pokud bylo napětí míň než 1,4V. Nehledě na to, že je to mizernej návrh, protože i s alkalickýma to bude vypadat po nějaké době mizerně, to s nabíjecíma vypadá mizerně hned...Do jedněch jsem dal lithiovej nenabíjecí co má napětí cca 1,7V (a taky skoro úplně rovnou vybíjecí charakteristiku co pak prudce spadne při asi 0,něco % zbývající energie*) a do druhých sjem si ubastlil DC/DC měnič z nějakýho samplu co jsem si nechal poslat z Texas Instruments. Účinnost to má i při té malinké spotřebě (50uA) nějak 80%, takže naprosto pohoda a můžu tam mít jakýkoliv články.

Velká výhoda nabíjecích je taky v tom, že se velmi jednoduše dá zjistit jak na tom jsou - prostě vybít, nabít, vybít, nabít. U toho posledního vybíjení změřit kapacitu a případně vnitřní odpor a je to. U alkalické je ot dost těžko říct - napětí může být OK ale vnitřní odpor je velkej. Nebo naopak. Nebo oboje může být OK a kapacita je skoro nulová.

*Fakt asi dva roky to chodilo s kontrastem 100% a pak koukám, nějak to bledne a během 3dnů to bylo na 0,7V....ne jak alkalický co blednou postupně půl roku...

Jinak k nabíjecím- naprostá hrůza jsou starý nimh ideálně s vysokou kapacitou 2500/2700mAh. To má vnitřní odpor jako prase a právě ve foťácích to může dělat dost problémy jak píšete. A v kombinaci se semovybíjením je to fakt na vyhození..nebo do nějaké hračky, když si s tím jde děcko zítra hrát a nechcete mu tam půjčit dobrý baterky (lodička kam zateče a podobně). Takže fakt teď už jedině používám eneloopy. Ostatní jsem většinou vyházel/vyřadil ze služby jen na pokusy.
Všichni co máte problémy s těma foťákama, tak bych je být váma určitě zkusil. Přijde mi navíc, že mají o chlup vyšší napětí než obyčejný nimháče.

Mám i recyko+, ale vnitřní odpor mají mnohem vyšší než eneloopy a to jsou jen o trochu starší (ikdyž tam si už nepamatuju moc co se s něma dělo a čím se nabíjely).

Nabíječku mám Maha C9000 a baterky z ní jdou jen vlažný - v jiných nabíječkách byl občas problém to udržet v ruce.
StandaT

#40 Příspěvek od StandaT »

Taky jsem postupně vyházel veškerý sráče typu GP, Hama, Panasonic, Ansmann a používám už jen Sanyo Eneloop.

Nabíjím je Voltcraft IPC-1L a všech asi dvacet kusů (stáří 1 - 4 roky) si drží kapacitu mezi 1900 - 2100 mAh, mám na každým kusu nálepku se skutečnou kapacitou zjištěnou pomocí funkce "refresh" a do jednotlivých zařízení je páruju s rozptylem 20 mAh, aby se mi vybily naráz a nepřepólovaly.

Do kritických aplikací ale jedině nenabíjecí Energizer Lithium Ultimate. 1,6V po většinu doby vybíjení a skutečná kapacita 3000 mAh i při -25°C.
milous2

#41 Příspěvek od milous2 »

A aby řeč nestála. Sice na začátku byla řeč o článcích,které se nenabíjí,ale že to ujelo k akumulátorům není na závadu.Vedení jistě promine.
http://www.plutanium.cz/babca/cs/2552-n ... 3-generace
Mira_A

#42 Příspěvek od Mira_A »

milous2 píše:A aby řeč nestála. Sice na začátku byla řeč o článcích,které se nenabíjí,ale že to ujelo k akumulátorům není na závadu.Vedení jistě promine.
http://www.plutanium.cz/babca/cs/2552-n ... 3-generace

Ty bez samovybíjení nedělá jen Eneloop , ale spousta výrobců. Je to na nich napsáno low discharge nebo podobný nápis většinou v cizím jazyce.
milous2

#43 Příspěvek od milous2 »

Nemyslel sem příspěvek jako reklamu. Je jisté,že každý kdo ví,která v tomto odvětví bije si svoje články,akumulátory najde.Volba je svobodná.Když sem před lety řešil akumulátory do fotoaparátu a alkalické články byly drahé chtěl sem to řešit nabíjecími alkalickými články. V amáru vyšlo zapojení nabíječky od p.Belzy na dva články (tužky) Tou dobou taky ve zmíněném časopise vyšel článek o akumulátorech,které májí radost z nabíjení (nějaká novinka v technologii,tenkrát ) Vydal sem se do jednoho obchodu v Praze pro tyto akumulátory a dost fundovaný prodavač mi nalil čistého vína,že tento druh aku. se pro daný účel nehodí. Nebyly určeny pro odběr,který ku svému startu i provozu foťák potřeboval. Vše mi rozmluvil,podal výklad a já od té doby sem zůstal věrný NiMh, NiCd článkům z důvodu ekonomie/možná i životního prostředí,ale to je už jiná kapitola. Jo a internet tenkrát asi ještě nebyl? :lol:
milous2

#44 Příspěvek od milous2 »

V týdnu sem psal,že se to probírá i na Novinkách. No a v diskusi sem zaznamenal jeden pěknej názor tak si dovolím ho tu uvést.
Přílohy
rovička.JPG
(21.85 KiB) Staženo 86 x
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“