Kontaktní teplotní senzor
Moderátor: Moderátoři
Kontaktní teplotní senzor
potřebuji měřit teplotu otopné soustavy a chci to měřit přímo na trubkách. Ovšem nevím, který senzor použít, něco aby to šlo dát přímo na trubku a mělo dostatečnou přesnost.
Nemá někdo nějaký návrh?
Díky
Jde použít SMT160-30, musí sice přepočítat poměr střídy výstupního signálu, ale je dostatečně přesný a čidlo může být dost daleko od procesoru.
Také jsou senzory s teplotou už vypočítanou, ale je nutná komunikace I2C, ty jsou nejpřesnější.
Měření na trubce ale nebude nejpřesnější. Čidlo musí být dobře tepelně spojené s trubkou a skvěle izolované od teploty vzduchu v okolí. Trubka zároveň vodu uvnitř ochlazuje- předává teplo okolí, takže na povrchu trubky bude teplota odlišná od skutečnosti. Protože trubka dobře teplo vodí, měla by být tepelně dobře izolovaná nejen v blízkém okolí čidla.
Upraveno:
Koukám, že jsem odpověděl o něco později, tyto čidla jsem měl na mysli.
Ještě by mě zajímalo, jak tyto čidla přidělavate na trubku, nějakýma stahovackama, sponkama, nebo ty čidla máte v nějaké kovové trubicce? Někde jsem videl čidla zalité v kabelovém oku, ale ta přesnost asi v tomto případě nebude ideální
A známému jsem dělal regulaci na akvárko, na vyzkoušení. Izolaci tam přes moje doporučení nedal, takže teromstat byl často ovlivněný prouděním vzduchu.
(On to byl vůbec umělec, teplotu reguloval o kapilárovým termostatem, dokud jednou rybičky "neuvařil". Ale to je o něčem jiném.)
Myslím si, že okolí může teplotu ovlivňovat poměrně dost, ale záleží také na místních podmínkách. Na druhou stranu z mých zkušeností je v podstatě jedno, jestli mi měřák ukazuje teplotu stejnou nebo odlišnou oproti vestavěnému. V zamýšleném regulátoru (mikropočítač) stejně budu nucen kompenzovat rozdíly mezi jednotlivými čidly. V konečném důsledku jde hlavně o to, co člověk potřebuje řešit.
Vše funguje a je volně přístupné .