rádio ROTOSONIC

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od CZJKP1 »

Místo aku dám malý trafíčko, vedle něj greatz, a nějáký LowDrop stabilizátor tak na 5V. Potom nahradím eurokonektor s rozpínacím kontaktem přes který natáhnu baterie (4xAA), do série s těmi baterkami dám nějakou diodu, aby vznikl na ní napěťový úbytek, ona tam teď je nějaká SMD je, ale ta je tak, že vzniká úbytek i při napájení ze sítě a to vzhledem k použití stáblu už nechci...
Artaban001

#17 Příspěvek od Artaban001 »

U těchto akumulátorů je vždy minimálně jeden ventil (ta gumová čepička) na každým článku. Taky jsem to v něčem našel a mělo to kolem 4V. Jinak ta zenerka nejspíš zapůsobila při hlubokém vybití, kdy baterie měla vysoký odpor a tudíž byl na ní vysoký úbytek napětí při nabíjení.
V práci se nám kolikrát stalo, že hluboce vybitý gelovky při připojení na sarou nabíječku několik hodin odebíraly při 30V pár mA (24V/400Ah). postupem času proud začne stoupat a potom teprve je akcetuje speciální nabíječka určena pro tyhle zapouzdřený akumulátory.. Pak se baterie nabily. Ale jak , to už je na jinou debatu..
MetalGod

#18 Příspěvek od MetalGod »

To není Greatz, je to Grätz, poangličtěle Graetz ;)
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od CZJKP1 »

Už hraje!

Shodli jsme se s kolegou, který toto fórum nenavštěvuje že byl hlavním zdrojem proudu ten akumulátor, který se ze sítě pouze dobíjel, samotný zdroj byl příliš slabý, na to aby utáhl celé rádio, tím, že baterie byla hluboce vybitá, nebo odešla, přetížila se ta zenerka, která se prorazila, a svým průrazem způsobila krátké spojení toho akumulátoru, díky tomu se nedozvíme, v jaké kondici byl předtím a jestli byl vůbec nabitý. To naznačuje i přepínač, který je na boku a má pouze pozice Baterry, Accumulator a OFF. každopádně nejde nabít na víc jak 3.77V a nedá víc jak 2A a když měřím do zkratu tak to jde dolu opravdu velmi rychle, takže hádám, že nemá kapacitu...

Stabilizátor LM2940CT-5, 5V, 1A, s úbytkem napětí 0,5V.

Trafo 6V/500mA. Naprázdno dává asi 10,2V a při zatížení mu napětí klesá lehce.

Pojistka na primáru 63mA.

Kondenzátor LXZ 1000uF/25V.
Keramický kondenzátor 470nF.
Kondenzátor LXZ 470uF/16V
Keramický kondenzátor 100n

Napájení z baterií je řešeno mimo stabilizátor. V sérii byla dioda M1 (1N4001). Přidal jsem do série ještě jednu 1N4006 aby vznikal vyšší úbytek napětí.

Předpokládal jsem původně provoz bez chladiče, ale stabilizátor se zahříval, ruku sem na něm vklidu udržel ale teplý byl dost, tak jsem se rozhodl pro svůj klid chladič použít. Potřeboval sem použít nějaký chladič, který nebude vysoký, protože nad ním už je magnet reproduktoru, ale bude spíše do šířky.. Nakonec jsem použil nějaký čtvereček, který jsem měl z GME koupený na 35A usměrňovací můstek a tehdy použil vhodnější, tento jsem o jeden článek (žebro) snížil, uříznul a zapiloval, a pasuje tam hezky, a snad i stačí...

Jsem toho názoru že jsem měl koupit trafo slabší 350-400mA. Toto má napětí naprázdno dost vysoké (10V stř. po usměrnění ještě víc) při zatížení příliš neklesá a proto stabilizátor hřeje, lépe by to vyřešilo trafo i s nižším napětím (4V stř.) protože počítáme x √2, ale takové bohužel nemají.
Přílohy
2014-06-18-2115.jpg
(146.54 KiB) Staženo 64 x
2014-06-18-2113.jpg
(196.48 KiB) Staženo 59 x
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“