Zobrazení textu na alfanumerickém led displeji

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Tukanekb8

Zobrazení textu na alfanumerickém led displeji

#1 Příspěvek od Tukanekb8 »

Ahoj, chtěl bych pro synka postavit jednoduchou hru (nebo jak to nazvat). Použil bych cca 10ti místný alfanumerický led displej a klávesnici z tlačítek. Zkrátka aby se učil abecedu a mohl vytvořit jednoduché slovo. Představoval jsem si to asi tak, že pod každou pozicí displeje by bylo tlačítko, tím bych ho aktivoval a na klávesnici bych zvolil písmeno, pak přepl na další pozici a tak dále. Ještě by tam bylo tlačítko pro smazání celého nápisu. Mám otočný přepínač generující BCD kód pro zobrazení čísel, neexistuje něco podobného i pro abecedu? Pak by mohl být pod každou pozicí jeden přepínač... S procesorem by to bylo asi jednoduché, ale programovat zatím neumím...
termit256

#2 Příspěvek od termit256 »

Posad ho k pocitaci, zapni word...
Je jedno jestli hledi na nejaky LED displej nebo na monitor.
A usetreny cas muzes venovat nauceni se programovani MCU :-)

Abeceda ma pres 80 znaku, prepinac s tolika polohami si dost dobre nedokazu predstavit. Navic budes mit problem s diakritikou u takovych displeju. Ucit decko psat bez hacku a carek mi neprijde moc rozumne.
Tukanekb8

#3 Příspěvek od Tukanekb8 »

Já mu vyrábím takový hrací stolek, kde by to bylo zabudovaný. Stačí mi jen těch základních 26 znaků a háček/čárku udělám pomocí 3 led nad pozicí pomocí přepínače, to je to nejjednodušší. Jinak tam bude zabudovaná kalkulačka (samozřejmě né mojí výroby) a spoustu jiných "kravinek"...
frpr666

#4 Příspěvek od frpr666 »

já to vidím tak, že pokud máš 10 místný alfanum. despleje a každý má zobrazit 26 znaků tak to už se dostáváme na 260 kombinací.
Cítíš sám, že než tohle "drátovat" je jednoduší koupit Arduno Mega za 300 kč a věnovat pár večerů s příklady v jazyku "C".
Někteří to zvládnou za 24hodin.
http://www.google.cz/search?q=how+to+learn+c+in+24+hours+pdf
Až bude synátor větší, tak si stolek bude přeprogramovávat sám... :D
EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

Tohle už je lepší realizovat "maticovým" displejem 8x5 bodů na znak - dřív se na to prodávaly speciální PROM šváby s maskou vypálenou abecedou nebo azbukou, v jedný paměti byla malá i velká abeceda plus číslice. Dnes bych to generoval nějakým MCU a kódem našlapaným do sériový flash - hledej na netu "světelné noviny" nebo "LED tablo - běžící text". Něco měli myslím kdysi v programu i Kraus a nebo Hlučín. Podívám se, jestli bych to ještě našel - možná tam mám i Hex výpisy pro jádro 8035, muselo by se to celý přebouchat do modernějších tvarů...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Hydrawerk

#6 Příspěvek od Hydrawerk »

Kup synkovi nějaký PC / notebook za 1000 Kč. Klidně s DOSem.
Tukanekb8

#7 Příspěvek od Tukanekb8 »

Když nad tím tak přemýšlím, tak by to šlo udělat i s isostaty, nebo s el.isostaty, ale nikde jsem nenašel návod na elektronický isostat s 26 pozicemi :-)
Honza_dy

#8 Příspěvek od Honza_dy »

Abys náhodou neskončil takhle.
masar

#9 Příspěvek od masar »

Existuje jistě i řešení bez použití MCU, ikdyž to nebude příliš elegantní.
Lze např. naprogramovat paměť(i) Eprom (nebo jinou) všemi potřebnými znaky a k navolení adresy znaku použít tlačítko, kterým zvětšujeme nebo zmenšujeme obsah čítače. Ale bude to řešení náročné na množství součástek.:wink:
Ale raději bych se naučil programovat.
Atlan

#10 Příspěvek od Atlan »

Alebo pouzit, hradlove polia FPGA, http://cs.m.wikipedia.org/wiki/Programo ... C3%A9_pole

Programovat to ide ako logicke obvody :)
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“