Hlídač napětí 230V~

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
danhill

#16 Příspěvek od danhill »

Ano, děkuji. Odpor před trimr ještě dodám. A v druhé verzi dám diody určitě až za sekundár. Nevím proč jsem se vůbec rozhodl to řešit na primáru :) Asi jsem si chtěl něco dokázat :D ... Ale předělám to.
monterjirka

#17 Příspěvek od monterjirka »

danhill píše:.... Jestli tomu dobře rozumím, pak čím je delší přívod,nebo tenčí přívodní kabel - tedy větší odpor, tím mohou být poklesy při zatížení větší?
Mimochodem,neexistuje nějaký fígl, jak tu impedanci zjistit? ...

Nejlevnější přístroj, který je v dnešní době použitelný na seriozní měření je Zerotest, řádově za 6 tisíc Kč... Samozřejmě se dá sehnat levněji nějaký starší, např. PU170, ale to už není tak přesné, problém by to asi byl i s kalibrací...

Pro takové základní zkoumání se dá použít měření které naznačil Habesan.
Měří se napětí, zatíží se okruh, odečte se o kolik kleslo napětí, a podle proudu se vypočítá odpor (impedance).
Při revizi se měří jak impedance mezi L a N, aby se ověřilo, že při zkratu vypadne jistič a "nepřehřeje" se kabel, tak impedance mezi L a PE, aby se ověřilo, že při proražení "fáze na kostru" vypadne jistič včas (zareaguje magnetická spoušť, která by měla vypnout do 0,4 vteřiny, ale potřebuje až 5-i násobek jmenovitého proudu u charakteristiky B a až 10-i násobek pro C)
Mezi L a PE se to nedá měřit za proudovým chráničem. To se řeší jinak, ale to by bylo na poněkud delší "přednášku" kdy, co a jak za chráničem měřit...
palmalsport

#18 Příspěvek od palmalsport »

TO : monterjirka
Impedance mezi L a PE za FI, se změřit dá. Některé MP to umí. Akorát to norma nevyžaduje. :)
monterjirka

#19 Příspěvek od monterjirka »

palmalsport píše:TO : monterjirka
Impedance mezi L a PE za FI, se změřit dá. Některé MP to umí. Akorát to norma nevyžaduje. :)

Já to vím, já to umím...
Ale musí to podporovat MP, tou provizorní metodou, o které jsem psal, to nejde.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“