Čím vyčistit zašlý obkladačky a dlažbu

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jiriS
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od jiriS »

Nevím, jestli to můžeš použít, ale wapka sama sobě je dost dobrá. Čistil jsem s ní nedávno venkovní chodník, a nejen spáry, ale i dlaždice jako nový.
Jen to strašně cáká okolo. Pokud by to nevadilo, tak nějaký mýdlo nebo běžný prostředek na čištění, namatlat, počkat a ocákat. Popřípadě víckrát.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od ZdenekHQ »

Celeron píše:To je nereálný, vodorovnýho je jen 1/3, zbytek svislý. Na svislý plochy je nějaká mašina? Jirka

Je. Jmenuje se to bourací kladivo. :)
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Sandal

#18 Příspěvek od Sandal »

Když nelze použít chemikálie kyselejší povahy, tak použij něco zásaditýho.Třeba louh?Zásaditý materiály mají destruktivnější účinky než kyseliny a z vápnem se to bude vcelku kamarádit.
passion

#19 Příspěvek od passion »

Mne sa tiež osvedčil perličkový hydroxid sodný rozriedený vo vode -ten, čo sa predáva v drogérii na čistenie odpadov (pomer treba vyskúšať niekde na skrytom mieste) naliaty v rozprašovači. Poprášiť, nechať chvíľu pôsobiť, handrou zotrieť a potom dôkladne, ale dôkladne opláchnuť. Aj viackrát.
Otkundes

#20 Příspěvek od Otkundes »

Na hrubou špínu a mastnotu se mi osvědčil neředěný prošlý šampon na vlasy. To pak koukám, co si to vlastně leji na hlavu...
Na dlažbu je dobrý i Domestos v kombinaci s kartáčem (třeba WC štětkou). Napatlat, nechat chvíli působit, pak ten kartáč a omýt vodou (a větrat!)
Celeron

#21 Příspěvek od Celeron »

Tak jsem zkoušel a nejlíp funguje gelový Mefisto na grily. Nesmí se s tím hliník a tak to bude nejspíš na rozdíl od ostatních fosforáků dost zásaditý. Ale bohužel, je to dost drahý. Vapka by šla na podlahu ale zdi by se nad obkladama musely znova vymalovat. :)
Jirka
MetalGod

#22 Příspěvek od MetalGod »

No tak NaOH bych zrovna nerozprašoval. Je to pěknej sajrajt, vlítne to do očí a nazdar, můžeš si kupovat bílou hůl. Stačí to rozpatlat smetáčkem.
Jinak bacha na rozpouštění NaOH ve vodě- musí se po kapkách a furt míchat až do úplnýho rozpuštění. Během hydratace se roztok poměrně silně zahřívá. Ne, že to pak bouchne, ale může se to začít vařit a ta pára taky stojí za to. 50g NaOH na 1000ml H₂O by mělo bohatě stačit.
P. S.: Žere to i hliník, tak bacha na to.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
BOBOBO

#23 Příspěvek od BOBOBO »

No jestli do louhu nakapeš vodu , tak se nebudeš stačit divit , co se stane . Obecný zákon pro ředění něčeho s vodou . To něco se postupně přidává-přilévá do vody .
p32

#24 Příspěvek od p32 »

Napsal to snad jasně, ne ?
"na rozpouštění NaOH ve vodě"
Co jsi na tom opravdu nepochopil ?
BOBOBO

#25 Příspěvek od BOBOBO »

Taky čte jen první slova - no a pokračuj ve čtení .......
MetalGod

#26 Příspěvek od MetalGod »

Když píšu po kapkách, tak tím nemyslím, že budeš dělat do louhu káp-káp-káp, až takhle vykapeš celej litr (nejen, že by Ti to pod hubou syčelo a kouřilo jak před vejbuchem, ale to bys prokapal celej večer). Louh do vody, ne opačně. A míchat a míchat a míchat, až do úplnýho zamíchání.
Taky by se do toho, jak už jsem psal, vešel glycerín, nebo taky líh. Ale protože glycerín mimo jiný vzniká reakcí louhu s mastnotou, tedy tukem, tak snad jedině, kdyby to nechtělo moc dolů.
— Winston Churchill
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od ZdenekHQ »

Kdybych si tak pamatoval, čím jsem to před léty čistil já, než jsem to omlátil a vyhodil....

Ale ten Mefisto na gril je zajímavej nápad, možná lepší službu by udělal Mefisto na sklokeramiky, říznutej troškou čistícího prášku.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
p32

#28 Příspěvek od p32 »

No, v zásadě to jde vyčistit jen zásadou, ale to už tu poradili. :wink:
Celeron

#29 Příspěvek od Celeron »

ZdenekHQ píše:Ale ten Mefisto na gril je zajímavej nápad, možná lepší službu by udělal Mefisto na sklokeramiky, říznutej troškou čistícího prášku.

Něco takovýho existuje? Já jsem viděl jen grilovej. Sklokeramiku s ním dělám taky.
Jirka
MetalGod

#30 Příspěvek od MetalGod »

Jinak NaOH s úspěchem používám na čištění myčky i pračky, taky na samotný praní, zejména 🤐 zaolejovanejch montérek- s tkaninou samotnou to nic neudělá, ale musí se do toho nalejt vodnej roztok, jinak jak se dostane taková kulička mezi barevný bavlněný hadry, vyžere to lokálně barvu až doběla (se syntetikou to nic nedělá). Dobrý je to i na bílý prádlo.
— Winston Churchill
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“