rád bych Vás požádal o pomoc s výběrem schématu. Mám zdroj 14V 5A a chtěl bych si k němu vyrobit regulátor napětí i proudu, abych jej mohl využít jako nabíječku pro několik akumulátorů.
Problém je však, že ohledně elektroniky jsem prakticky laik (je mi 15 let), takže moc nevím, jaké schéma zvolit. Pokud mi doporučíte schéma a budu mít k dispozici seznam potřebných součástek tak to již problém není, pájení, návrh a leptání plošného spoje atd. už mám nacvičeno, ale neumím se moc orientovat ve schématech, proto Vás prosím o pomoc.
Původně jsem chtěl vyjít pouze z regulátoru proudu (viz. obr.), ale nakonec jsem se rozhodl využít i regulaci napětí, aby se zvýšila využitelnost stavěného zařízení.
Jenže si nemyslím, že můžu regulátor napětí a regulátor proudu "jen tak" spojit za sebe sériově. Proto bych Vás chtěl poprosit zda-li někdo nemáte nějaké pěkné, ideálně ověřené schéma na konstrukci regulátoru.
Nakonec bych se chtěl ještě zeptat, jak složité by bylo zapojit segmentový ukazatel (abych nemusel po každé změně nastavení proměřovat hodnoty multimetrem) pro proud a napětí. Jsem ochotný těm segmentům věnovat tu práci i čas, ale nikdy jsem s nimi nepracoval na tento styl (resp. ukazovat proměnlivou hodnotu - pouze jsem si zkoušel rozsvicování jednotlivých segmentů).
Všem Vám děkuji za pomoc.
//Edit: Zapoměl jsem zmínit, proud bych potřeboval regulovat již od nižších hodnot - ideálně od 200mA, proto se v schématu které jsem zmínil počítalo se změnou odporu R1 za silnější.