Fotoaparát IČ spektrum

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
bastliar

Fotoaparát IČ spektrum

#1 Příspěvek od bastliar »

Ide mi o to, či je možné napr. taký canon SX130IS upraviť tak, aby snímal v blízkej Infračervenej oblasti resp. s Infračerveným prisvetlením napr. 808 nm.
Prípadne ktoré typy by sa oplatili kúpiť v bazare a boli by vhodné ku takejto úprave.
MetalGod

#2 Příspěvek od MetalGod »

V optice je tzv. IR-stop filtr- ten je potřeba vyjmout, ALE pokud nebude ve tvaru čočky. Není to ovšem zas tak nutný. Totiž ten taky něco IR světla propustí, proto se na foťáky prodávaj IR filtry, ale zase jsou pěkně drahý a navíc je potřeba o dost delší expoziční doba.
Kombinace obojího je ale ideální- vydloubneš-li IR-stop filtr a dáš-li před objektiv IR filtr, expoziční doba se naopak zkrátí. V tomhle případě jako IR filtr může posloužit pár sklíček ze slunečních brejlí přes sebe, ale zase bacha na to, aby blokovaly jen viditelný světlo.
Není to zas tak moc jednoduchý :)
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
1N4148

#3 Příspěvek od 1N4148 »

Já jsem použil stejný typ jako Danyk, tedy Samsung S760. U něj je odstranění IR filtru velice jednoduché, protože snímací čip je umístěn přímo na jediné desce s elektronikou. Canony moc nedoporučuju, jejich rozborka bývá dost složitá a čip je většinou umístěn v jednom celku s optikou.

Tady malá ukázka jak to fotí:
(ke 2. fotce- sluneční brýle lze opravdu použít jako IR-propustný filtr, ve viditelném světle jsou velice tmavé)
Přílohy
SDC10063.jpg
Bankovky (opravdu jsem je nevypral v pračce)
(110.22 KiB) Staženo 118 x
SDC10090.jpg
Černý mobil a ČERNÁ peněženka
(137.2 KiB) Staženo 111 x
SDC10068.jpg
Černé brýle
(103.37 KiB) Staženo 110 x
SDC10059.jpg
Panorama
(194.44 KiB) Staženo 119 x
Když to fungovalo loni, musí to fungovat letos taky.
bastliar

#4 Příspěvek od bastliar »

Naposledy upravil(a) bastliar dne 30 čer 2014, 12:41, celkem upraveno 1 x.
monterjirka

#5 Příspěvek od monterjirka »

Zaměř fotoaparát na dálkový ovladač a něco na ovladači stiskni.
Tam se dá odhadnout jak moc je fotoaparát citlivý na IR i v originál provedení.
bastliar

#6 Příspěvek od bastliar »

Otázka : je nutné na prisvetlenie vyžarované spektrum 850 nm alebo splní rovnakú úlohu aj 940 nm ?

Dakujem.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“