Magnetofon Tesla K-10 výpadky zvuku (studeňáky?)

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
RomanoREPAIRS

Magnetofon Tesla K-10 výpadky zvuku (studeňáky?)

#1 Příspěvek od RomanoREPAIRS »

Zdravím, nedávno jsem si pořídil tento jednoduchý kazeťáček. Mechaniku se mi již podařilo dát jakš takš do kupy ale mám problém s elektronickou částí. Pozoruji výpadky zvuku při poklepu nebo pohybu z DPS. Pájené spoje zkontrolovány, některé propájeny - tam problém nebude. Kabeláže ty to nedělají. Tak se obracím k vám zkušenějším jestli nemáte nějaký tip protože tohle je hodně záhadné!
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

Slabinou všech magneťáků na světě jsou mechanické přepínače, které prostě stárnou. Když se ho podaří rozebrat, vyčistit, jemně ošetřit kontaktovým olejem a hlavně zase správně složit, na nějakou dobu potíže odpadnou.
mi-ro

#3 Příspěvek od mi-ro »

Studeňáky byly vždycky "oříšek". Nezbývá než uvést přístroj do chybného stavu a hledat, nelépe sledovačem.
..to bude jen ňákej odpůrek
konosuke

#4 Příspěvek od konosuke »

Identicky mě zlobí ten Sencor 220EQ z kontejneru, na poklep hraje a hned zas ne, dělaj to točítka volume a balance, korekce tone jsou v poho, 3 tahové potencáky. Jenže rozebrat (a složit !) hen takýto bazmek to chce vysokou hodinářskou...
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
RomanoREPAIRS

#5 Příspěvek od RomanoREPAIRS »

I když jsem ten isostat pořádně prostříkl sprejem a několikrát promáčkl tak zjišťuji že při mačkání toho přepínače se zvuk objevuje. Jestli je to opravdu přepínačem a nebo jenom s přepínačem prohýbám desku je otázkou. Ovšem rozebrat isostat - to nevím jestli se zadaří.
Charos

#6 Příspěvek od Charos »

Izostat rozebrat jde, posuvné kontakty lze očistit nebo vyměnit za jiné, horší je to s kolíky, které tvoří pevné kontakty a jsou zapájeny do DPS, k těm se dostaneš jen obtížně a dohromady to znamená, že Izostaty jsou veeelmi poruchové přepínače.
Mendor

#7 Příspěvek od Mendor »

Kdyby někdo potřeboval nějaké nové izostaty, pár jich tu mám...
RomanoREPAIRS

#8 Příspěvek od RomanoREPAIRS »

ještě jsem zjistil že když desku přišroubuju tak to přestane hrát úplně a zvuk nenahodim i kdybych klepal sebevíc. Navíc isostat na to příliš nereaguje takže ten bych vyloučil.
Hill
Administrátor

#9 Příspěvek od Hill »

Nevěř tomu, i zalisované kolíky izostatu pruží a v určité poloze desky ztratí kontakt. Ale zbývá mikrotrhlinka v plošňáku, nejčastěji těsně kolem pájených míst.
jogo4

#10 Příspěvek od jogo4 »

Výpadky na pohyb môžu síce niekedy potrápiť, ale je to snáď, pokiaľ nespôsobuje fatálne následky, jedna z najjednoduchších závad.. Cez to všetko to tu za teba asi ťažko niekto vyhľadá..

Rozobraný izostat: do statickej časti izostatu nacpeš zvitok handry prevlhčenej sidolom, popreťahuješ, prípadne namotáš prevlhčený zvitok na tenký špic a tým zvnútra kontakty precízne poprechádzaš, následne vnútro prepínača riadne prepláchneš, nakonzervuješ, kontakty poslúžia ešte dlho..
Samotné kontakty (pliešky) dtto.. Často krát postačila zubná kefka, handrička, kontox..
FERYACT

#11 Příspěvek od FERYACT »

Do Isostatu může natéct kalafuna při pájení a je po spolehlivém spínání.
jogo4

#12 Příspěvek od jogo4 »

Preto by sa mali izostaty už pájkovať "naostro" a nie sa na nich ešte len učiť pájkovať :wink: :D
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“