KTM EXC 450 Racing 2003 - nehází jiskru
Moderátor: Moderátoři
KTM EXC 450 Racing 2003 - nehází jiskru
kamarádovi se snažím rozhejbat tuhle mašinu, ale moc se mi nedaří. Jedná se o jednoválcovej čtyřtakt, co byl vybrakováním osvětlení, klaxonu, tachometru a dalších okolostojčností upravenej pro závodní ježdění.
Co tvrdí, mašinu měl nakopnutou, bublala si, šel si odskáknout, pak, když přišel, byla chcíplá a pak už ani ťuk.
Co jsem se na to díval, na sekundáru zapalovací cívky VN impulzy při startování jsou, ale to napětí musí bejt o dost nižší, než je žádoucí, vlastně hodně slabá jiskra lítá jen v bezprostřední blízkosti šroubováku ve fajfce a kostry. Její buzení zdá se mi bejt taky podezřelý, namísto primáru jsem tam proti kostře prdnul žárovičku 12V/2W, ale ani žádnej náznak žhnutí, i když to může bejt způsobený tím, že ty impulzy jsou příliš krátký.
Celý je to spínaný CDI, což je elektronický zapalování. Snímač otáček je indukční, dále se bere v úvahu poloha natočení klapky v karbci (ale na schématu to není). Jinak je to bakelitová škatule, zespodu zalitá pryskyřicí, rozebíratelná jedině kamenem.
A nakonec, šťáva pro zapalování se údajně bere z 3~ alternátorku z extra vinutí.
Průser je v tom, že nevím, co mám kde naměřit. Postačilo by snad prozatím, kdybych znal ohmický hodnoty jak vinutí onoho vinutí na altíku, tak primáru a sekundáru zapalovací cívky, abych se měl čeho chytit.
Jestliže má někdo zkušenosti s touhle mašinou, byl bych moc rád.
P. S.: Schéma je určený prakticky jen výměnkářům, co maj regál plnej náhradních dílů a můžou tedy zkoušet, kde se co posralo, což naneštěstí není můj případ.
- Přílohy
-
KTM EXC 450 Racing #2.png- (105.5 KiB) Staženo 250 x
-
KTM EXC 450 Racing #1.png- (50.31 KiB) Staženo 326 x
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Údajně má bejt na primáru cívky snad až 400V (což by se osciláku nelíbilo), ale těžko tomu věřit, když primár cívky má jen pár ohmů, každopádně potřebný napětí by podle toho, že když jsem zkoušel budit cívku přímo z aku opakovaným škrtáním, a jiskra byla slaboučká, mělo bejt vyšší jak 12V.
Zatím by mi teda stačily ohmický hodnoty všech vinutí altíku a primáru a sekundáru cívky. Jestli něco nebude sedět, zaměřím se na to.
P. S.: Mašinu nemám u sebe, je odtud pár kilometrů a zrovna v místě, kde není k dispozici síťový napětí, jinak bych tam ten čtvrtmetrákovej oscilák dávno dovalil.
— Winston Churchill
Jsou verze s 5-ti nebo 6-ti vývody.
<b>Modul zapalování:</b>
snímač polohy: 157 Ω, zelená - modrá
Napěťová cívka: 270 Ω, rudá - kostra přes upevňovací šrouby (nebo 6-tý vývod)
Proudové cívky: odpor by měl být v řádu jednotek ohm, nezměřím, přerušeno, žlutá - bílá
<b>Indukční cívka:</b>
Primár: 1 Ω přívod proti kostře
Sekundár: 4500 Ω
Z napěťové cívky by mělo jít asi 80 V AC na CDI. Výstup z CDI na indukčku by měl mít vysoký odpor, ne nulový (po odpojení indukční cívky): http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ht=#650489
V první řadě bych zkontroloval ukostření indučky a CDI. Modul zapalování je v olejové lázni. Často dochází k jeho poškození uvolněním šroubů a kontaktem s točícím se kovovým vnějším rotorem. V případě 5-ti vývodového nemá napěťová cívka dostatečnou kostru.
Další problém může být v scípacím tlačítku. Naměřené hodnoty jsou orienteční.
Altík není altík, ale jen několik proudových cívek v sérii. AC napětí by mělo být takové, aby po usměrnění dalo asi 13 - 14 V DC. Přes přepínač 9 by se mělo na vodič s-ge jednotky 15 dostávat napětí baterie. Nevím ale, jeli jednotka v aktivní pokud tam napětí je nebo je-li s-ge spojen přes přepínač 9 - 10 s kostrou.
Nové CDI 1500 - 2000 Kč, modul cívek od 900Kč.
<i>Nevidím ve schematu ten 3f alternátor. Pod jakou pozicí má být?</i>
- Přílohy
-
Modul zapalování.JPG- (54.3 KiB) Staženo 178 x
Podle tohohle všeho může bejt problém právě na tý napěťový cívce. Uvidíme. Každopádně díky!
— Winston Churchill
Mmch, např. Ducati uvádí z napěťové cívky max. 350 V AC takže těch 80 V co jsem naměřil já nemusí odpovídat. Navíc digitálem přeskakoval údaj, lepší by byl na to analog. A pořádnou AKU baterii, já to při opravě živím z auto, ať točí.?
- Přílohy
-
ducati_zuendbox.png- (36.5 KiB) Staženo 199 x