Topení odporovým drátem
Moderátor: Moderátoři
Topení odporovým drátem
Na toto téma jsem tu našel nějaký článek, ale moc moudrý jsem z toho nebyl.
Předem děkuji za odpověd.
renda15: opravdu se jedná o chilli, ledky tam budou červené a modré na podporu růstu. Ledky tam jsou pouze na světlo, protože větší teplo vyvine i ten odpor před diodama. Samozřejmě jsem teprve u návrhu, takže podle toho co budu potřebovat na topení bych pak redukoval na ledkách. Takže na topení bych mohl dát i 2,5-3A. Zaplé to bude na školních kolejích, takže mě to zas tak netrápí, že by mě energeticky vyšla paprika na 50Kč.
Ještě jsem viděl na fóru pěstování chilli, jak někdo to vytápí výkonovými rezistori, které má rozmístěné po stránách plastové krabičky se sazeničkama.
https://docs.google.com/file/d/0B8EN5Gg ... edit?pli=1
Představa osvětlení, samozřejmě jich bude mnohem míň, abych to utáhl svým zdrojem. http://www.chilli-forum.cz/viewtopic.php?f=76&t=1377
Nikdy sem nic nepěstoval, a teď se předháním s kamarádem, tak bych chtěl zažít můj první první pěstitelský úspěch dřív než on
- jezevec
- Hlavní moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Taky nechápu, proč se zbavovat přirozeného osvětlení zakrytím alobalem.
Zajímalo by mě, jestli 12V žárovka vydrží 19V, nemyslím tím jen pár minut
Zatím jsem zvedl teplotu z 22,4°C na 28°C u víka a 27°C u spodku za 60 minut (ale už 20 min bezezměny) , ale jelikož je ta krabička malá, tak abych to mohl aplikovat na svém rozměru, potřeboval bych těch žárovek asi 5 nebo 6, takže asi zkusím výkonější žárovku, ale u té 21W už mám strach, aby se horní lístky nepřipalovali, protože na té 5W žárovce je u sklíčka 90°C.
Žárovka 12V/5W dlouhodobě nesnese napájení napětím 19V. Doporučuji dvojici stejných žárovek v sérii. Topit budou pěkně taky, světlo žluto-oranžové a vydrží tak svítit i několik let.
Používání modrých LED asi nebude to pravé. Rostliny se za stovky milionů let přizpůsobilly světlu slunečnímu a jeho světelnému spektru. Svítit na kytky modře, nemusí být efektivní, i když i ta modrá z LED-ky, nemá jen jednu vlnovou délku...
Rostliny ke svému růstu potřebují oxid uhličitý. Proto akvárium nelze uzavřít!
Nicméně, názor studenta, že ho nezajímá spotřeba energie, protože ji bude spotřebovávat na koleji, asi není zrovna správný. Proto možná ten alobal, aby to nebylo tolik vidět?
http://www.dumazahrada.cz/zahrada/pesto ... -papricek/
Tímto projekt neschazuji pakliže výsledek z úrody pomůže potencionálním pacientům nebo trpícím,kterým vzejde z onoho pěstění zdravotní užitek
-
petrfilipi
Petr Filipi
milous2: nedostatkové zboží to není, zdravotní užitek z toho budu mít asi akorár já a kamarádi. Papriky pěstuji letos poprvé,vlastně vůbec pěstuji poprvé, zatím mi občas něco vykvete, ale na úrodu si musím ještě dlouho počkat, proto si to chcu začít pěstovat už v zimě, abych se mohl těšit z úrody mnohem dřív. Navíc pěstuju super pálivé odrudy, tak ty chtějí zase o trochu víc péče, aby byly kvalitní.
fifiju: tyto stránky už mám omrklé, zatím používám hnůj z hromady co je na poli, ale nevim jak moc budu na koleji hnojit papričky, aby to nevadilo spolubydlovi.
petrfilipi: díky za radu, ale jeden bok musím nechat sundavatelný, abych tam mohl přes den pouštět denní světlo a pochybuju, že bych sundával celou sklěněnou tabulku.