Gramorádio Dominant 1039A vložka

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Peta-cb
Kontaktovat uživatele:

Gramorádio Dominant 1039A vložka

#1 Příspěvek od Peta-cb »

Ahojky mam toto gramorádio. Problém mam v tom že nevím co tam má být za vložku.Prosím nevíte někdo co tam patří za typ???děkuji Obrázek
Sendyx

#2 Příspěvek od Sendyx »

Už to tady bylo nejméně jednou, tuším CS29.
EKKAR

Gramorádio a přenoska

#3 Příspěvek od EKKAR »

Zdravím, fotka je hezká, ukazuje hlavičku ramínka, chtělo by to ale ještě jeden pohled - pro jistotu, a to na ten kloub, na kterým ramínko visí a zároveň na ten druhý konec ramínka. Podle patice to vypadá na původně krystalovou - piezokeramickou přenosku, jestli je celé ramínko z plastu, je to tutovka. Skoro určitě to byla nějaká z řady VK43xx, náhrada tam byla CS 29, jestli se ještě dá sehnat, nemám šajnu. Ramínko na tuhle přenosku mělo minimální nebo taky vůbec žádný protizávaží, přítlak (svislá síla) na hrot byl poměrně vysoký, kolem 50mN. Pokud ale je z duralový trubičky a má poměrně masivní protizávaží, byla nainstalovaná magnetodynamická přenoska, to byla řada VM21xx nebo 22xx, ty měly přítlak mezi 12 a 20mN podle typu, tam se lišila poddajnost systému a v závislosti na ní i přesný amplitudový průběh frekvenční charakteristiky. V gramofonu pak musel být korekční předzesilovač se vstupní impedancí 47kOhmů a převodní RIAA charakteristikou. Podrobnosti jsou na jiných vláknech téhle diskuse. Ještě jedna podrobnost pro lepší identifikaci - piezoelektrické přenosky se do ramínka zasouvaly zepředu do dvou vodorovných drážek po stranách hlavičky ramínka, automaticky se tím připojily do zásuvné patice v ramínku. Magdynamické přenosky čs. výroby měly kupodivu univerzální (téměř celosvětově) půlpalcové upevnění dvojicí svislých šroubků skrz hlavičku - jsou od sebe 12,7mm čili půl anglického palce, napříč přes hlavičku ramínka. U nich bylo připojení kapku složitější, sice se dělalo na miniaturní konektůrky, ale každý kablík měl svůj, jsou tam 4 a nastrčit je na vývody přenosky chtělo jemné prsty, dobré oči a špičatou pinzetu. Omrkni to , když tak to znovu nafoť, a když si budeš jistý, zkus zásilkáče na webu - Ellax v Praze - Kobylisích například, Hadex v Ostravě, něco je i v Rožnově, tam si ale nejsem jistý názvem firmy, snad AGB nebo ABG???? Je to prý v areálu bývalé TESLY, určitě se najde někdo z diskutérů, kdo ví víc, já s nimi ještě kontakt neměl. Jinak vřele doporučuji projít si fórum a hledat témata spojená s gramofony, je toho tady docela dost, na to jak je gramofon opomíjený coby zastaralá (údajně) technologie...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
urbanek
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od urbanek »

Do tohoto gramorádia patří určitě krystalová vložka. Podle rozmístění dutinek v konektoru to je NDRácká CS24 nebo CS29. V AME ji mají ale ta cena...
Hill
Administrátor

#5 Příspěvek od Hill »

Jojo, je to tak. Naše VK43.. má kolíky v jedné řadě a po stranách skořepiny musí mít výřezy, aby šla zasunout. ENDéRácká CS24 nebo CS29 má "na hřbetě" rybinu, pro kterou je ve skořepině nahoře zevnitř drážka.
Ceny krystalových vložek jsou dnes skutečně nestydaté a neodpovídají ani jejich životnosti, ani parametrům.
Jenže je to šasi tuším HC12 a výměna raménka za raménko třeba z HC14 nebo HC15 možná je, ale předělání na magnetodynamickou přenosku přinese obvykle zklamání: otřesy pohonného mechanismu, chybějící antiskating a poměrně velké tření v ložisku raménka způsobí při asi čtvrtinové svislé síle na hrot řadu potíží.
Peta-cb
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Peta-cb »

ano ano je tam duralová tyčka a závaříčko.no při pohledu na cenu nového dílu mne přecházel zrak... 8O. Hille těch 600kč to je tedy fakt děs.to ty desky zas tak rád nemám :( .jinak šasí HC16. třeba někdy sběrňák něco nabídne.Tak vám moc děkuji za určení typu.
Hill
Administrátor

#7 Příspěvek od Hill »

Počkej, to je HC16, už s řemínkovým náhonem, to už je lepší, tam jde dát ramínko z HC15 a dynamickou vložku. Jenom k ní budeš muset dodělat RIAA předzesilovač.
durkovic
Kontaktovat uživatele:

re:

#8 Příspěvek od durkovic »

mam to gramoradio a mam tam CS29 z NDR ale je uz tiez "šlahnuta"hraje mi iba jeden kanal.inac dobre radio ale hrozny vystupný šum.
To je taka charakteristika tych zosilovačov???
Budu-li moci, tak nepřijdu, ale nebudu-li moci, pak určitě přijdu
Hop377

#9 Příspěvek od Hop377 »

Ten sum vyrabaju hlavne korekcie a regulacia hlasitosti A274, A273, ak sa chces s tym babrat, tak to treba prekopat.
pavels

#10 Příspěvek od pavels »

Mohl by nekdo poskytnou schema k tomuto pristroji?Nejde mi zeslabit.dekuji za ochotu.
standafor

#11 Příspěvek od standafor »

to Hill: myslím, že by mohla jít sundat celá hlava i z tohoto ramínka a nahradit ji hlavou pro uchycení magnetodyn. přenosky
grafit

#12 Příspěvek od grafit »

Zdravim. Pripajam sa. Tiez hladam schemu ku gramoradiu Dominant 1039A. Aj zoskenovanu. Velmi dakujem za ochotu.
mirotomka@stonline.sk
EKKAR

#13 Příspěvek od EKKAR »

Když vám šumí nebo odejdou korekce ve starých přístrojích TESLA a vám se to nelíbí, tak to prostě udělejte jako já u staré bratislavské T-820A - desky s korekcemi s obvody A273D a A274D jsem poslal ke všem čertům a ubastlil novou desku s LM1036A... ta nešumí a já mám pokoj...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od pajosek2 »

Ahoj,to schema určitě někde mám,hned jak to půjde,tak ho pošlu.
meno

#15 Příspěvek od meno »

pajosek2 píše:Ahoj,to schema určitě někde mám,hned jak to půjde,tak ho pošlu.

Aj ja by som poprosil schému. Ďakujem !
:D :D :D
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“