Určení pracovního proudu neznámého krokáče.

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
forbidden
Kontaktovat uživatele:

Určení pracovního proudu neznámého krokáče.

#1 Příspěvek od forbidden »

Mám tu krokáč, který chci využít v jednom projektu. Je to Minebea 16PU-M002-G3. Na webu jsem nic nenašel a výrobce se už k němu nezná.
Něco málo jsem našel tady. Je to bipolární typ, krok 3,75 °, odpor vinutí 16 Ω. Velikost 40x40x30 mm. Zatím ho testuju na 9 V, teplota na něm je asi 42 °C. Rád bych ho provozoval na 12 V, ale teplota pak roste přes 50 °C. Jaká může být "běžná" teplota krokáče při provozu?
Dík.
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

To záleží na materiálu izolace drátu, ze kterýho jest učuněno vinutí. Ale co vím, tak naprosto běžně vinutí vydrží vnitřní teploty 80 - 120°C neboli nějakejch 60-80°C na povrchu cívek. Je to prostě o odolnosti toho "smaltu" na drátech.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od forbidden »

OK, až ho namontuju, tak se bude trochu líp chladit. Přes celý čelo bude kus hliníku. Uvidím, jak to pak bude, každopádně bych chtěl teplotu udržet tak, abych na něm udržel ruku.
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od kulikus »

Zkus, jaký potřebuješ kroutící moment, nastav nejmenší proud se kterým to ještě jede v potřebných otáčkách. Ve spotřebce elektronika po odkrokování sníží napětí na vinutí, v jehličkových z 24V na 5V. Mít horký motor je blbost.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od forbidden »

To se ukáže až na hotovým (bude to malá navíječka). Krouťák asi nebude třeba velkej. V zastaveným stavu ho možná udrží i jen zkratovaný cívky, uvidíme.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“