Předehřev vzduchu 500°C
Moderátor: Moderátoři
Předehřev vzduchu 500°C
chtěl bych vás požádat o radu
chtěl bych si postavit přístroj na předehřev vzduchu z cca:20°C na cca:500°C jde mi o objemový tok přibližně 0,3dm3/s, napadlo mě zkonstruovat průběžné ohřívadlo pomocí starších odporů které jsou duté a tedy skrz ně bych mohl prohánět vzduch, mohl by jste mi někdo poradit, jestli je to takto možné? vydrží tyto odpory 500-600°C, mám raději použít odporový drát? Bude mi stačit zdroj z pc na 350W?Taky by se do upravovaného vzduchu neměli dostat žádné vedlejší látky (výpary z pájky, plastu..) vzduch se musí pouze ohřát a neznehodnotit. Je to mnoho otázek, ale velmi děkuji.
marv91 píše:Zdravím,
chtěl bych vás požádat o radu
chtěl bych si postavit přístroj na předehřev vzduchu z cca:20°C na cca:500°C jde mi o objemový tok přibližně 0,3dm3/s, napadlo mě zkonstruovat průběžné ohřívadlo pomocí starších odporů které jsou duté a tedy skrz ně bych mohl prohánět vzduch, mohl by jste mi někdo poradit, jestli je to takto možné? vydrží tyto odpory 500-600°C, mám raději použít odporový drát? Bude mi stačit zdroj z pc na 350W?Taky by se do upravovaného vzduchu neměli dostat žádné vedlejší látky (výpary z pájky, plastu..) vzduch se musí pouze ohřát a neznehodnotit. Je to mnoho otázek, ale velmi děkuji.
0,3dm^3/s je 0,0003m^3*1,29(kg/m^3)=0,000387kg vzduchu za sekundu. Měrná tepelná kapacita vzduchu je 1003J/kg.K.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Měrná_tepelná_kapacita
http://www.converter.cz/tabulky/vzduch.htm
Takže k ohřátí 0,000387kg vzduchu o cca 530°C (±50°C) potřebuješ za každou sekundu cca 0,000387kg*530*1003W výkonu, což je 206W. Zdroj by snad měl vyhovět (neznám jeho konkrétní výstupy a jak jich konkrétní stréc ráčí zužitkovat). K ohřevu by jsem použil kanthalový drát, dá se za pár kaček pořídit na Ebay (bral jsem např. 10m/0,25mm za cca 100Kč od nějakýho poláka, co se vydával za němca a spokojenost jak sviňa). Tepelný přetížení by rezistorům nesvědčilo (problematika je složitější, že to vydrží na první pohled jak keramika tak i drát, to by jsem nebral vážně), nehledě na to, že výměna drátu je cenově za prdlajs (pokud bys teda kanthal musel měnit).