Napájení spotřebiče ze dvou zdrojů
Moderátor: Moderátoři
Napájení spotřebiče ze dvou zdrojů
řeším, zatím jen modelovou situaci. Dejme tomu, že máme spotřebič na střídavý proud. Co se stane, když jej napojím na dva různé zdroje střídavého napětí? Je to tak, že když budou mít rozdílnou fázi, tak se vlny "vyruší" a vznikne z toho nějaká "pavlna" a spotřebič to nemusí rozjet?
Je nějaké známé/relativně levné/účinné řešení, jak řešit přepínání za chodu mezi dvěma zdroji napětí?
Googlil jsem a našel jsem něco jako tohle: http://www.bje.cz/article.php?id=redundant&part=3 nikde však není údaj o ceně, předpokládám, že to nebude levná záležitost...
Jak se takový problém řeší? Případně, jak se zařízení, které to dělá jmenuje, abych mohl pátrat dál?
Dík
Rcz
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Každopádně je to hloupost. Chce to nějakej přepínač, kterej v případě výpadku jednoho napětí přepne na druhý. Možnost je taky obě napětí usměrnit, pak je normálně lze spojit přes diody do jednoho. Z toho pak napájet spotřebič. Nebo z toho pak vyrobit zase střídavý, když je potřeba.
No, já myslím že pokud nebudou zdroje sfázovaný, tak budou lítat pojistky a jistče, případně bude táborák. A pokud budou sfázovaný, ale budou mít různé amplitudy, tak poteče proud z místa většího potenciálu do místa menšího potenciálu (rekuperace u lokomotiv).
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
- weed_smoker
Máte k tomu ještě nějaké nápady?
Dík.
Stykač (neboli v podstatě RELÉ) 3-fázový PŘEPÍNACÍ. V jednofázový podobě ho najdeš v každý UPSce - je to prostě relé, který umí v čase menším než cca 50ms přepnout i síťový napětí - a podle velikosti i příslušnej proud...radeczek píše:...Napojil pár baterek na měnič a výstup z něj napojil přes "3 pole double throw 240v relay" (jaký je český název?) http://www.ebay.com/itm/Dayton-Model-5X ... 1e8929584c . ...
A kutilmile - nelituju tě