akumulátory NiCd, NiMh z Číny
Moderátor: Moderátoři
akumulátory NiCd, NiMh z Číny
- monterjirka
Ale dávat ,,lithiové" články do aku-vrtačky, kde původně byly články ,,Niklo-kadmiové" ? Vrtačky továrně prodávané s lithiovými články v sobě mívají ochranu proti úplnému vybití, takže pokud při vrtání/šroubování začne docházet aku, a napětí začne při zátěži klesat pod určitou mez, je další používání automaticky ,,zablokováno", zrovnatak v nabíječce jsou různé ochrany a pokud je akumulátor hlouběji vybit, nežli je přípustné, nelze prý již originální nabíječkou nabít, protože to ochrany zablokují, pro obyčejného uživatele je to k nasrání, ten kdo se vyzná v elektru, použije regulovatelného zdroje... Sice má Lithium malé samovybíjení, ale hádám, že stačí jí uložit vybitou a vytáhnout po půl roce, a už si dodávanou nabíječkou ani neškrtnete ALE, každá baterie má své výhody a nevýhody, třeba Lithium má nízké samovybíjení, ale hluboké vybití mu dost vadí, přičemž kadmium má samovybíjení oproti lithiu větší a lze ho uskladnit i hluboce vybité (neuškodí mu to tolik jako lithiu), lithium má zase menší rozměry, proto jde dosáhnout třeba dvojnásobné kapacity při stejných rozměrech packu.... Bohužel s kadmiem mám v současnou dobu zkušenosti špatné, protože výrobce mé vrtačky použil velmi nekvalitní články, a nevydržely dlouho, bo se mi i jeden přerušil. Ale když jsem sečetl všechny plusy a mínusy, pro to domácí použití, kdy člověk nevrtá nebo nešroubuje denně, ale jednou za měsíc, za dva, jsem usoudil, že je vhodnější asi to kadmium...
- Přílohy
-
SANYO_by_Panasonic_05.jpg- (19.52 KiB) Staženo 173 x
To je, doufám, samozřejmé, že v takovém případě k nim přidám i příslušné ochrany.CZJKP1 píše:Ale dávat ,,lithiové" články do aku-vrtačky, kde původně byly články ,,Niklo-kadmiové" ?
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)