Přepínače magnetofonu Tesla B116
Moderátor: Moderátoři
Přepínače magnetofonu Tesla B116
Dnes mě začala má B116 zlobit.Jeden kanál hraje slabě a bez výšek.Prohodil jsem na zkoušku moduly snímacího zesilovače a je to stále stejné.Jelikož jsem před časem všechny kondenzátory měnil,myslím si,že chyba bude v přepínači stop.I když při jeho přepínání žádný rozdíl v kvalitě nenastává,ani např.nějaké chrčení apod.Jestli máte někdo jiný názor,tak prosím poraďte.V souvislosti s tím bych potřeboval poradit,jak ho navrtat(myslím jak hluboko a v kterých místech),protože vyletovat ho komplet nechci.Objevuje se mi nějaký stařecký třes rukou a oči už taky nic moc.Moc díky za rady.Petr
Možné je taky poškození okraje pásku, třeba velkým tahem přivíjecí spojky, anebo zdeformovanou kladkou. To by postihlo levý kanál, tedy stopu 1-4.
Možnost že by snímací zesilovač zmagnetoval snímací hlavu byla patrně vyloučená záměnou modulů, ale pro klid v duši bych snímací hlavu odmagnetoval.
Zkusil bych nejdřív precizně vyčistit celou páskovou dráhu a zkontrolovat vedení pásku, no a kdyby to nepomohlo, tak bych spojil oba kanály snímací hlavy (stačí živé vývody) a zkusil reprodukci v režimu stereo. Tím se vyloučí závada v zesilovačích. Šlo by i dočasně zaměnit vývody levého a pravého systému hlavy.
Věřím tomu že když se závada objevila takto naráz tak bude problém pouze v té znečištěné hlavě. Její opotřebení by nejspíš přicházelo pomalu.
Ale je to 3-hlaváč a přepnutím monitoru do polohy TAPE by se to odhálilo hned. Já se přikláním k mechanice. Slábne stopa 1-4 (levý kanál) ? Není pásek deformovaný - zvlněný okraj ? Navíjí se rovně ?
Edit:
Dívám se do schématu. Signály ze snímacích zesilovačů jdou přes přepínače do elektronického odpojování signálu a za ním do konektoru radio. Ještě popiš odkud signál odebíráš, nejlepší by bylo zkusit výstup monitor. Ta moje úvaha se sluchátky není zrovna moc dobrá.
Napadá mě ještě jedna věc, na jaké rychlosti magnetofon provozuješ. Jestli náhodou jeden kanál nemá korekce z nějakého důvodu přepnuté trvale na 19 a ty nejedeš na 9...