Regulátor napětí

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
krajtamen

Regulátor napětí

#1 Příspěvek od krajtamen »

Ahojte,

mám takový drobný problém, potřebuju vymyslet udělátko, ale bohužel tomu rozumím jak koza petrželi... Lidi co mi to udělají mám.

Potřeboval bych vymyslet konstrukci udělátka které má 2 vstupy. Jeden vstup řídící (vstup od 2 - 12V), druhý vstup 12V. Výstup podle vstupního napětí, ale mnohem víc A.

Je to udělátko na řízení ventilátorů, ale na prvním vstupu max 5W, proto další vstup kde je mnohem větší výkon. A na výstupu je tak možný mít třeba 10 x 8V x 0,4A

Doufám že jsem to popsal srozumitelně :)

Jinak hledal jsem, ale moc jsem toho nenašel :(
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

Emitorový sledovač?
krajtamen

#3 Příspěvek od krajtamen »

Diky, to by asi mohlo byt ono, ale co jsem koukal je tam napeti stejny. (Jak rikam moc tomu nerozumim, teda spis vubec)
Hill
Administrátor

#4 Příspěvek od Hill »

Jinak řečeno - potřebuješ obvod, který budeš napájet 12V, ale jeho výstupní napětí budeš řídit vstupním napětím.
Co je to za ventilátory?
Jestli jde o stejnosměrné kartáčové motory, zablokuj mechanicky jeden tak, aby se netočil, a změř jeho odpor - ten určuje, kolik bude motor žrát při rozběhu, a zdroj (regulátor) je nutné dimenzovat tak, aby i tento proud spolehlivě vydržel.
krajtamen

#5 Příspěvek od krajtamen »

Jojo, to je ono.

Zkusim to jak budu doma cca streda, drobnej problem je ze jeste nevim ktere ventilatory pouziji. Zkusim pozjistovat ty startovaci proudy. Dik
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

Uplácal bych tam pulsní regulátory založený na schématu podle http://www.mtbbus.cz/basic/pwm-reg1.htm - první operák je zdroj trojúhelníkovýho průběhu a stačilo by ho postavit jen 1x, druhej je vlastní modulátor - a ten by se musel postavit tolikrát, kolik by bylo výstupů. Koncový trandy dimenzovat podle zátěže, místo regulačního potenciometru napojit přímo to "zdrojový" napětí, podle kterýho by se to řídilo...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
krajtamen

#7 Příspěvek od krajtamen »

Pwm tam bohuzel nejde, leda nejak dodelat. To resim jednoduse - jeden drat rizeni PWM a pak proste 2draty napajeni.
EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

Ve finále bys dostal "škatulku", která by měla 2 dráty ke svýmu "parnímu" zdroji (nebo by mohla mít i zdroj uvnitř, pokud se teda do danýho místa vleze, pak by byl přívod 230V AC), 2 dráty ke zdroji toho řídicího napětí 0-12V jako ovládání a jeden (nebo dva) drát(y) ke každýmu větráku jako silový vedení. Celý PWR by dělala ta škatule...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“