Bojler - Tatramat versus Dražice
Moderátor: Moderátoři
Bojler - Tatramat versus Dražice
tak mi prohnil tatramaťáckej bojler z r. 1987. Sice jsem ho utěsnil, ale nebude to držet dlouho. Zvažuju tedy nákup novýho. Jenže chci nějakou kvalitu, ne sráč, co můžu vyhodit za 2 roky.
Měl by mít objem 160-200l, vejšku do 140cm, čistě elektrickej, příkon nejlíp 2kW, vertikální, montáž na zeď, rozteč cca 35cm, váha bez náplně do 80kg. Nádoba by měla bejt bytelná a odolná, bez antikorozních nátěrů a keramiky (odlupuje se to a je to na hovno).
Voda má trochu vyšší tlak (hodnotu neznám, nemám to čím změřit, ale jsem pár desítek metrů pod úrovní vodárny), je mírně železitá.
Jestli vydrží alespoň 10 let, bude to OK.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Po vybrání dvou kyblů písku a vypláchnutí vodou byla nádoba úplně čistá bez známek koroze nebo nánosu vodního kamene. Za mě Tatramat.
Otec má kombinované Dražice a dvakrát měnil prohnilé víko...
Mě zase v tatramatu zlobí elektrika, už tam mám třetí termostat a druhý havarijní. Vždycky se vyhřejí a rozpadnou.
- děravé vyhřívací trubky
- prorezlý svár kolem topného tělesa
2. dražičák 200 l ležatý jen elektrický r. 1995 - 2012
- prorezlá trubka, ve které je topná keramická patrona
Nebyl jsem pár dnů doma a žena iniciativně sehnala stejný. Poruchu jsem zkoumal až po montáži nového boileru. Po rozřezání a vysypání dvou kýblů bordelu uvnitř naprosto čistý, keramická vrstva neporušená, jen sežraná anoda. Člověk nemá pospíchat, stačilo vyměnit víko s trubkou. Dokonce ani neodešly elektrické díly, vše zůstalo vlastně funkční. To ale člověk, když byli doma týden bez teplé vody, nevysvětlí.
Takže moje zkušenost s Dražicemi je obstojná a kdybych včas měnil anody asi by ta životnost byla ještě delší.
Tenhle tatramaťák, kdyby se vyráběl doteď a přesně takovej, jako před 27 lety, bral bych ten. Jako pokud se nepletu, obětovanou anodu neměl, smalt uvnitř nádoby snad taky ne, přesto vydržel běhat čtvrt století. Jestli se tam někdy měnilo topný těleso, tak možná jen jednou, dvakrát.
P. S.: Jak často u toho měnit anodu? Voda je měkká, co do kyselosti neutrální až slabě zásaditá, poněkud železitější, při úpravě se chlor nepoužívá buď vůbec, nebo jen v nepatrným množství (už léta letoucí voda nesmrděla).
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Jirka
Tatramat má v návodu napsáno, že se má zkontrolovat nejméně každé 2 roky.MetalGod píše:Jak často u toho měnit anodu?
Z toho jsem si logicky odvodil, že když zjistíš, že se rozpustila, příště se podíváš už po roce.
Když na to někdo tři roky kašle, dokud nezačne téct nádoba, tak je to jeho blbost...
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)