Záhadná porucha při vypalování
Moderátor: Moderátoři
Záhadná porucha při vypalování
teď u jednoho chlápka řeším prapodivnou záhadu. Stěžoval si, že když chce něco vypálit na jeho 3 tejdny starý DVD palírně, stroj mu zamrzne. Zjistil jsem, že má KO zdroj. Posralo se mu ložisko větráku, ten se téměř netočil, díky vysoký teplotě všechny elyty nafouklý jak kráva po zpařeným jeteli. Tak jsem mu tam dal zdroj zreprasovanej a zkusil něco vypálit. Šlo to. Druhej den ale zase nic. Za provozu jsou napětí zdroje v normě, zkoušel jsem benchmark CPU, všechno drželo, napětí 3.3, 5 a 12V pokaždý v normě.
Na DVD+RW jsem spustil kompletní mazání, po celou dobu nic, ale při vypalování po chvíli systém zamrzne (vč. kurzoru myši), pak naskočí na obrazovce náhodná jednolitá barva a konec, pomůže jedině tvrdej restart.
Zkoušel jsem 3 vypalovací programy, Nero 7 chcípne i při mazání, ostatní 2 jen při pálení.
Jako systém tam jsou XPčka se servisšpekem 3, 32-bit, CPU je nějaký dvoujádrový AMD, 2GiB DDR2 RAM @ 800MHz, SATA disk i vypalovačka, grafika NVidia je integrovaná na desce. Deska je docela nová, stroj je komplet pravidelně čištěnej od prachu.
Domnívám se, že by mohly bejt poškozený XPčka, nebo to může bejt něčím jiným?
Dostanu se k tomu až příští tejden, kdy na tom spustím linuxovej systém a pokusím se něco vypálit.
Setkal se s tím někdo?
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Další možnosti:
Zkusit vypnout ve Vlastnostech mechaniky / Záznam "Povolit zápis na disk CD v této jednotce".
V registrech vypnout automatické spouštění vloženého CD.
Zkusit před vypalováním vypnout antivirus.
Závada samotné mechaniky by to také mohla být.
Nebo něco načnutého na MB.
Ještě mne napadá, některá vysokorychlostní DVD+RW 8x od Verbatimu také dost rychle odcházejí a pak by se to mohlo chovat všelijak.
Když nic nepomůže, zkus ještě před reinstalací Windows jinou mechaniku. A tuhle zas jinde.
O neporušenosti systému tak trochu pochybuju, totiž po každým startu to mele, že instaluje ovladače na pár USB zařízení, ačkoliv ty tam jsou píchnutý permanentně. Disk jsem propucoval tak, že to teď bootuje asi 4 minuty (jsem na svým schopnějším systému zvyklej na 5s), což je poloviční hodnota oproti původní "rychlosti".
Bojím se toho, že to budu muset přeinstalovávat. No to víte, je to počítač beznohýho invalidy, co se tak trochu nudí a zkouší programy. Asi 50GiB programů a ostatního bordelu jsem mu z toho už odebral, ale kdovíco jich tam zůstalo a prej je potřebuje. A vídea a fotky a kdesi cosi. Čert vem ty programy, alespoň se nebude chvíli nudit, ale co uživatelský data? Zas tak velkej disk na zálohu nemám.
Každopádně ho musím veřejně pochválit- u jinejch lidí jsem zvyklej na plnej vysavač prachu a interiér zdroje prachem zcela zalitej, tenhle má mašinu čistou jak můj trestní rejstřík.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Předpokládám, že je řeč o XP. U W7 je uložení souborů trochu jinde, ale princip zůstává stejný.
Udělej si bootovací flešku s Hiren's.BootCD. Když z ní nabootuješ můžeš v klidu přesunout to, co potřebuje zazálohovat ze složky Documents and Settings někam do pomocné složky kterou si uděláš někde na disku. Pak Documents and Settings smažeš stejně jako další nepotřebné složky pro Win. To znamená Program Files a Windows. Pro jistotu můžeš smazat i nepotřebné soubory z rootu disku (autoexec, config.sys a další součásti windows), případně složky s nainstalovanými programy. Ty by stejně v nové instalaci nefungovaly. Na disku tak zbydou jeho složky, kde má nějaké věci a těch se nová instalace nedotkne. Při přesunu na stejném disku nebudeš potřebovat žádné místo navíc a nemusíš tak shánět nějaký pomocný disk na zálohování. O ušetření času zbytečným zálohováním ani nemluvě. Dělal jsem to takhle před 14ti dny na W7.
Až to budeš mít vyčištěné, stačí už jen nabootovat z CD nebo jiné flešky a začít novou čistou instalaci Win. Není potřeba formátovat disk, protože po starém systému tam nic nezbylo.