Zesilovač 2x 5W s MBA810DAS k televizi
Moderátor: Moderátoři
- Superpavel
Zesilovač 2x 5W s MBA810DAS k televizi
Zvuk dnes z televize nebo settopboxu vychází v podobě nerozeznatelné od té, kterou tam do vysílání někdo pustil, a těžko můžeš korekcemi opravit něco, co někdo jiný někde jinde poškodil, protože nevíš ani čím to udělal, ani jak moc, natož, zda ta chyba je stálá nebo se dynamicky mění s charakterem zvuku.
Jako cvičná konstrukce dobré, ale to je vše.
Tedy, ne, že by dnes zesilovač s MBA810 měl nějaké extra vlastnosti, dnes existují výrazně lepší koncové stupně, i integrované, ale, jestli k tomu připojíš slušné bedny, bude to i celkem přijatelně hrát (hrál jsem také na MBAčka a bedýnky RK15 nejméně 15 let a nijak mi to uši neuráželo).
I bez korekcí.
- monterjirka
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Modul Z z přenosných BTVP Oravan a Mánes (6PN 053 74) neměl korekci téměř žádnou, naopak měl potlačený vliv výstupní vazební kapacity pomocí vnějšího podélného odporu zpětné vazby (jeden je už uvnitř MBAčka mezi vývody 12 a 6). Účinek této větve zpětné vazby se zmenšoval zhruba od 80 Hz dolů vlivem poměrně malé vazební kapacity invertujícího vstupu 6 MBAčka, takže na kmitočtech nižších došlo k mírnému zesílení, asi tak do těch 3 dB. Vzhledem k malému reproduktorku to stejně nebylo nijak výrazně znát.
Nebo opačně - toto převýšení charakteristiky bylo daleko pod rozsahem kmitočtů, které uměly ty malé reproduktorky vyzářit.
Chodily dobře,aleje pravda,že povětšině pracovaly se sníženým výkonem do docela malých reproduktorů až na pár vyjímek. Běžnému smrtelníkovy,který neměl zrovna absolutní sluch vyhovovaly výborně.I když já osobně mám raději neintegrované konce.
Nemám zájem o korekci pravopisu.
- Přílohy
-
MBA810AS chladič.jpg- (152.03 KiB) Staženo 164 x
- patrikvarga
- Přílohy
-
MBA810S_AS výkon vs skreslenie.png- (156.52 KiB) Staženo 174 x
Při testování několika zesilovačů jsme se dostali těsně pod 6,5W do 4Ω při napájecím napětí ze zdroje naprázdno 18V a při plném výkonu 16,8V, zkreslení sinusovky hlídáno pomocí osciloskopu, na něm už 5% bylo vidět.
MBA810A dovolil o nějakou desetinku wattu vyšší výkon při stejném zkreslení, než verze MBA810DAS.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]