Rekalibrace multimetru
Moderátor: Moderátoři
Rekalibrace multimetru
- monterjirka
- Artaban001
Měřidla si zásadně neopravuju, pokud nejde o takový "pitominy", jako je utržený přívod od baterie,vadný měřící káblíky,či uvolněná zdířka..
Problém který popisuješ, by měl souviset s referenčním napětím (konkrétně u ICL7106 by se mělo jednat o Vreflo
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
- Artaban001
Ten IO "měří" pouze podle mě do 200mV. Takže to je základní rozsah. Ty ostatní jsou díky tomu, že se při měření napětí přepínají odbočky na děliči, u ampérmetru se přepínají podle mě odbočky na děliči, co "odebírá" napětí vzniklé průchodem proudu přes bočník. Takže pokud mu ta číselná hodnota 76 svítí na každým rozsahu, má něco ze švábem. Desetinná tečka je rozsvěcována podle polohy přepínače. Pokud má ICL7106, tak by jej mohl zkusit vyměnit, ale obávám se, že v lepším případě ten výše jmenovaný integráč bude formou holého čipu. To znamená "plivanec" na plošném spoji, nebo na destičce napájeníé na plošném spoji. Ta je ovšem bez označení..
Každopádně výměna toho švábu se podle mě neobejde bez kalibrace měřícího přístroje..