Vypínač autorádia Pioneer MVH-360BT, škoda Felicia
Moderátor: Moderátoři
Vypínač autorádia Pioneer MVH-360BT, škoda Felicia
Koupil jsem si nové rádio - Pioneer MVH360BT - a už se u něj jaksi nepočítá se zástavbou do starších aut, která mají rádio napájené stálým napětím - i při vypnutí má poměrně žravý "stand by" režim, který sice při mé frekvenci ježdění baterku moc nežere, i tak se mi ale nelíbí.
Rád bych to vyřešil doplnění funkce z novějších aut, kde je napájení rádia pouze při zasunutém klíčku - Felicia má naštěstí ve spínací skříňce vývod "P", který téměř splňuje, co potřebuji: Při vytaženém klíčku se na něm objeví napětí, při zasunutí/otočení klíčkem napětí zmizí.
Potřeboval bych proto poradit se zapojením, které by tuto funkci obrátilo. Nejjednodušší by samozřejmě bylo rozpínací relé, ale spotřeba pár desítek mA je pořád poměrně vysoká (obzvlášť když už mám v autě alarm, který taky něco spotřebuje)... takže lepší řešení je invertovat signál a relé zapínat pomocí tranzistorů.. je mi jasné, že moje schéma by v reálu nefungovalo, vzhledem k tomu že palubní napětí v autě se pohybuje mezi 11 a 14V a je v něm spousta rušení.. ale dávám ho sem pro ukázku, jak bych si to představoval.. potřebuju teď poradit jaké tranzistory a odpory a co do obvodu přidat, aby se hned neprorazily a aby to celé nebralo víc, než pár mA v klidu... Díky za pomoc
- Přílohy
-
schéma.JPG- (8.85 KiB) Staženo 262 x
EDIT: a řeším obvod pro odpojení rádie, ne jeho zapojení, tak prosím o přesun zpět
Žlutý kabel musí být vždy připojen - slouží k napájení paměti nastavení autorádia.
Červeným kabelem spínáš autorádio - většinou teda přes klíček v zapalování .
To znamená : pokud je červený kabel připojen k +12V autorádio je možné zapnout, pokud červený kabel není připojen k +12V, rádio nezapneš ..
Na ISO konektoru je to pin číslo 4.
VÍM JAKÉ MÁ AUTORÁDIO VÝVODY A JAK MAJÍ BÝT ZAPOJENÉ! proto jsem taky nesměřoval své téma do sekce autorádia (kam ho kdosi přesunul)
tak po bodech, aby se to dalo pochopit:
-Chci aby bylo rádio odpojeno při vypnutém zapalování
-Chci, aby se nemuselo zapínat zapalování, ale aby stačilo jen zasunout klíček pro zapnutí rádia (stání na parkovišti, práce na autě, použití coby "mobilní diskotéka")
-Felicia nemá vývod který by se spínal při zasunutí klíčku, má ale přesně obrácený, který by šel pro tento účel využít
Čili, potřebuju jen obvod, který by zinvertoval napětí ze svorky P ze spínačky (aby se při zasunutí klíčku zaplo a při vytažení vyplo). toť vše. Nechci alternativy typu zapojení na spínané napětí nebo vypínač u radia.
No rádio je i ve standby stále zaplé, jen se odpojí zesilovač.. Např. bluetooth je stále připojené a v případě hovoru se rádio samo zapíná. I v návodu je uvedeno, že v autech bez "ACC" obvodu hrozí vybití baterie... spotřebu jsem neměřil, ale pár desítek mA si to určitě veme.. Vzhledem k tomu, že jezdím denně, tak to tolik nevadí, ale nechci riskovat, že po zimní dovolený sednu do auta a nenastartuju... Samozřejmě, trochu hraje roli i pohodlí, vypínání rádia ručně je trochu otravný
A kutilmile - nelituju tě