pájení v rastru 0,5mm

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
bastler

pájení v rastru 0,5mm

#1 Příspěvek od bastler »

Zdravím zkusil jsem zapájet TQFP pomocí tavidla Proskit 8s005 z GME ,na pohled nádhera ale všude zkraty i po oplachu ethanolem.Neporadí někdo ? Kapalina od Wellera za 500Kč mně přijde trochu luxus.
Zaky

#2 Příspěvek od Zaky »

Používám tavidlo Future HF Rework Jelly z Elchemca, je drahé, ale naprosto vynikající, rozteč 0,5 pájím úplně běžně, zaletoval jsem s tím už stovky pouzder.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od forbidden »

Není problém ani s naředěnou MTL468, ale lepší je Amtech NC-559, mám pravděpodobně čínskou kopii z eBaye, ale nestěžuju si, funguje dobře. Problém bude nejspíš v technice, než v pastě.
bastler

#4 Příspěvek od bastler »

Díky za ryché odpovědi ,zkusím některé z doporučovaných tavidel.
Technikou to určitě není ,pod lupou není sebemenší cínový můstek. :)
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od forbidden »

Tak co dělá zkraty? Pasta určitě vodivá není a většina se ani nemusí oplachovat.
rnbw

#6 Příspěvek od rnbw »

A nie su tie "skraty" vnutri IO alebo na doske? Napriklad ze je tam vedla seba viac GND pinov? Alebo napriklad zapojene trafo pre ethernet sa tiez tvari ako skrat.
Zaky

#7 Příspěvek od Zaky »

Pasta proskit obsahuje podle datasheetu zinc chloride, tedy chlorid zinečnatý, to bych chtěl vidět tu nekorozivnost. Kamarád před časem v GMe koupil nějakou pastu a ta byla vodivá až hrůza. Píchni do pasty hroty ohmmetru a bude jasno hned.
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od GeorgeB »

Tak k pastě Proskit 8s005 se velmi rád vyjádřím. Nyní z ní používám jen obal, protože byla naprosto neúčinná. To i rozpuštěná kalafuna funguje mnohem lépe. KOnkrétně tu Proskit jsme zkoušel používat u tavné lázně na pocínování konců vodičů a chovalo se to stejně s i bez pasty... Jestli navíc tvoří vodivé můstky, tak to je teda něco. Na pájení vodičů v lázni na konec používám F1 od elchemca naředěnou lihem. Stačí smočit koneček kabelu a ponořením do lázně se okolo kabelu sama oddálí struska a měď se krásně pocínuje. Na integrované obvody SMD používám nějakou USA No Clean Tape.com žlutou injekční stříkačku.
bastler

#9 Příspěvek od bastler »

Zkrat se mi udělal tam kde byl plus ,vedle minusu na sousedních pinech TQFP pouzdra.Když jí měřím ohmetrem v krabičce tak vodivá není.
petus
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od petus »

taky mám tavidlo, které moc dobře vede potom, co se přetaví :-)
Pokud něco chcete a neodpovídám,pošlete SZ :)
https://chiptron.cz - novinky ze světa elektro (Arduino, Raspberry Pi, ESP8266, STM32, ESP32...)
Peťus
Kvicala_r

#11 Příspěvek od Kvicala_r »

Svody dělá celkem dobré i neutrální pájecí kapalina - teď už ji používám jen na letování matiček :) Já si tak užil, když snímač byl podepřený jen několika kilama proti 5V a sem tam se hold imaginárně sepl sám - svod v cannon 9 byl celkem vyškolení v mých studentských letech
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od forbidden »

Sakra, co to používáte za srágory, to by mě fakt teda dostalo, kdyby mi flux dělal svody. :?
rnbw

#13 Příspěvek od rnbw »

Tiez mam ten cinsky Amtech (akoze made in USA :D ) a celkom to funguje.
petus
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od petus »

něco jako tohle?
http://www.ebay.com/itm/1-x-10cc-10ml-N ... 1c25934267
chtěl bych si pořídit něco, co by fakt nedělalo problémy... ale zrovna v tomhle věřit číňanům... no nevím... :-)
Pokud něco chcete a neodpovídám,pošlete SZ :)
https://chiptron.cz - novinky ze světa elektro (Arduino, Raspberry Pi, ESP8266, STM32, ESP32...)
Peťus
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od forbidden »

Moje má zelenou nálepku a stála teda víc, asi 80,- takže to moje je originál a toto jen levná kopie. :lol:
Někde na netu jsem viděl českou stránku a tam rozbor všech možných past z eBaye i odjinud a ta moje je prý skoro jako originál.
Já jsem s tím spokojenej, funguje a ani nesmrdí.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“