LED žárovky, zářivky, světla atd..

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Artaban001

#91 Příspěvek od Artaban001 »

kejki píše:Řešil jste někdo problém s blikáním LEDek? Třeba OSRAM, nebo některé noname údajně blikají.

Ty "kondenzátorový" ano. Já tu mám "měničový" a ty neblikají..
Kondenzátorový - proud LED se omezuje kondenzátorem (levnější typy)
Měničový - Ledky jsou zapojeny podobně jako LEDpásky, napájí je zjednodušený spínaný zdroj 12V (nějaký ten VIPER a jemu podobný IO)
Používám 4X 3W LED fy. EGLO, 3000K, mají mléčnou baňku a jsou studený i po 4 hodinách svitu.
helios

#92 Příspěvek od helios »

"Kondenzátorové" LED blikajú preto, lebo výrobca dáva menej svietivé ledky a zdanlivo vyšší svit dosahuje pulzným prúdom vyššej hodnoty, ako je povolený trvalý prúd led. Ak skúsite dať vyhladzovací elyt pred ledky, blikanie sa zníži, avšak za cenu prehrievania čipov a rýchlej smrti lediek. Aj takto sa dosahuje zdanlivo vysoká svietivosť obyčajných lediek... :roll:
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
Hydrawerk

#93 Příspěvek od Hydrawerk »

Hmm, to asi bude případ těch 10W led žárovek FLAIR z Hornbachu za 149 Kč. Raději jsem je nekoupil, i když je na ně pět let záruka. Záruka se ale možná nevztahuje na pokles jasu, že???
Naše Panasonic neblikají.
roverider

#94 Příspěvek od roverider »

Co se týče led světel tak mám zkušenosti s:

Verbatim 3,5W, 3000k 250lm model 52135 miniglobe E27
http://zarovky.heureka.cz/led-zarovka-v ... epla-bila/

cena 250kč
přes rok žárovka svítí cca 3h denně, nezaznamenal sem pokles svítivosti, světlo jako klasická žárovka, Ra bude pravděpodobně vysoké, spotřeba 3,9W, cosφ 0,42, je v otevřeném svítidle, po 4 hodinách provozu je dost teplá, ruka se na ní udržet dá, jinak to bílý mezi baňkou a paticí je keramika.

4W 2700k vláknová led žárovka(led filament bulb jako tahle http://www.youtube.com/watch?v=25j2C4jq2HI) ulovená na setkání radioamatérů v Holicích spotřeba 4,7W, světlo klasické žárovkové, zdroj se zdá být tvořen srážecími kondenzátory, usměrňovačem a filtračním kondenzátorem. Světlo má pravděpodobně vysoké Ra. Baňka je po několika hodinách provozu teplá, avšak poblíž patice se na ní dá jentaktak udržet ruka( led vlákna jsou nejblíže sklu). Žárovka je umístěná v otevřené lampiččce na čtení
Sem zvědavej jak dlouho vydrží. Svítí lépe jak 11W úsporka a více jak 5W no name COB ledka.
cena 250kč

Homemade led lišta- 100x led z GME( ty za 0,5Kč/ks) v elektroinstalační liště, zapojeno na usměrňěné vyfiltrované síťové napětí, prou omezen FE diodou na cca 20mA. Spotřeba cca 7W svítí cca 3roky na hajzlíku, odhadem 5000K, Ra je horší avšak cinnosti probíhající na WC niak nevadí, svítivost něco mezi 40-60W žárovkou.
pro zajímavost cca 2 ledky ze 100 byly vadné.
cena-<100Kč.

Homemade LED světlo 100x 0,5W čínských led umístěných na třech kulatých terčíkách v otevřeném svítidle, jinak obdobná konstrukce jako výše uvedená, proud omezen odporem, 10W spotřeba, stáří 7let - nejprve svítly slušně, avšak postupem času klesla svítívost cca o 1/3, a vypálil se asi i luminofor- posun spektra do modra, takže teď maj odhadem 7000K a Ra velmi špatné. Svítí asi jako 40W žárovka.
cena cca 500Kč

Homemade LED světlo 100 čínských led umístěných na jednom kulatém terčíku jinak obdobná konstrukce jako výše uvedená, proud omezen nejprve niak (tím sem jim dal dost nafrak) , potom sem přidal odpor, 7W spotřeba,postaveno před 8-9 lety, před čtyřmi definitivní odchod do křemíkového nebe. Cenu si nepamatuju ale bylo to drahé a svítilo naprd.

Ps: Zajímalo by mě zda by se prodloužila životnost tý vláknový LED žárovky kdyby se do baňky nalil kvůli lepšímu chlazení třeba glycerín, nebo jestli by jí to zatlačilo voči kvůli možnému poškození luminoforu nebo čipů na tom vlákně.
Artaban001

#95 Příspěvek od Artaban001 »

Zdarec. Tu "vláknovou" LEDžárovku mi poprvé ukázal známej v nějakým letáku. Docela mě to zaujalo. Podle mýho úsudku a výše zmíněného videa je oním vláknem tenký hliníkový pásek a na něm jsou "napařeny čipy podobně, jako se dělá plošný spoj na hliníku v motorku disketové jednotky.?
To se musí ale dost blbě chladit.. A kdoví jaký proud tím pouští..
A ohledně tý kapaliny v prostoru baňky si myslím to, že by jednak LEDžárovka byla dost těžká a druhá věc - bylo by to podobný, jako když do kulatý vázy naliješ vodu, strčíš tam nějaký předmět a když se na něj díváš, tak díky tý vypouklosti vznikne efekt čočky a "pseudovlákno" se nebude podobat vzhledu žárovky.. To už může být s klasickýma čipama a matovou báňkou..
roverider

#96 Příspěvek od roverider »

No vzhledem k tomu, že má mít žárovka 4W, tak předpokládám 1W na vlákno, z čehož ohřívat se bude výkonem odhadem 0,7W možná ani ne, takže otázka jakou bude mít vlákno teplotu... každopádně na skle , který je cca 4mm od konce vlákna se skoro nedal udržet prst, ale žárovka jinak svítí dobře, vlákno by mělo mít okolo 130lm/W a žárovka 100lm/W+ a pokud bude mít aspoň nějakou životnost tak si koupim další. Z ebaye vyjdou od 160 kč. A co se týká toho glycerínu, tak změněnej vzhled by mi nevadil, uvidim časem, jestli se odhodlam provést detailnější měření či pokus s glycerínem.
Co se konstrukce vlákna týká něco je zde: http://www.designingwithleds.com/novel- ... tro-bulbs/
Sesi

#97 Příspěvek od Sesi »

Hydrawerk: koupil jsem minulý týden v Globusu přesně tu dvojici LED žárovek Panasonic v sadě jak popisuješ (10W+4,4W). Chtěl jsem to jako dárek, protože vypadají aspoň trochu jako klasická žárovka - má se to použít do svítidla, kde úsporky nebo klasické LEDky prostě nevypadají dobře. Bohužel u té 4,4W začal asi dvě minuty po rozsvícení zhasínat jeden ten LED proužek, pak zhasl zcela, po vychladnutí zase chvíli svítí. Dnes jsem to reklamoval, zcela bez problémů, nabízeli hned peníze zpět, nebo výměnu, tu jsem zvolil. Tak snad to vydrží, mám trochu nedůvěru k odvodu tepla přes ten hliníkový sloupek, přijde mi dost subtilní - holt ten požadavek na vzhled.
Reklamoval jsem před časem i 4W E14 reflektorovou LEDku Verbatim, velmi brzy (pár týdnů) začala většinou po ohřátí vždy na moment zhasínat. Naštěstí opět reklamace bez problémů. Ale vzhledem k vyšší ceně bych čekal bezproblémovost.
Z mého pohledu jsou LEDky Livarno z Lidlu mnohem lepší, ty fungují bez problémů, různé druhy (7W a 10W E27 a 3W E27, E14) a mají nasvíceno už dost.
Hydrawerk

#98 Příspěvek od Hydrawerk »

Jako těžko říct. Asi tam byla výrobní vada.
Tak snad to vydrží, mám trochu nedůvěru k odvodu tepla přes ten hliníkový sloupek, přijde mi dost subtilní - holt ten požadavek na vzhled.

Snad u Panasonicu vědí, co dělají. Koupil jsem je jako rozumný kompromis mezi cenou, původem a životností.

Jinak hele, pokud chcete fakt kvalitní LED žárovky, tak si kupte 12W Osram PARATHOM LEDOTRON CLASSIC A
Nominal lamp life time 30000 h
Rated lamp life time 30000 h
Number of switching cycles 200000

http://www.osram.com/osram_com/products ... /index.jsp
Ale stojí 900 Kč. To si koupí málokdo. http://www.zarovky.cz/dum-zahrada-2/osr ... tron-12-w/

Nebo MASTER LEDbulb D 20-100W 827 A67
http://www.ecat.lighting.philips.cz/l/s ... 247602_eu/
Jmenovitý život 25000 hr
Nominal Lifetime hours 25000 hr
Spínací cykly 50000X (Teda nic moc.)

http://www.kupzarovky.cz/philips-master ... 15996.html
Ale vyplatí se to, jenom když požadujete nárazuvzdornost nebo nepřitahování hmyzu.
Většinou bude furt lepší pořídit nějakou vysoce kvalitní kompaktní 20W zářivku, která bude stát cca 350 Kč. http://www.kupzarovky.cz/osram-dulux-in ... 14004.html
A parametry má dobré.
Životnost: 20000 h
Start: 20 s (60%)
Počet sepnutí: 1000000
kejki

#99 Příspěvek od kejki »

Teď mi začala bzučet philips Tornado 20W - v provozu od 10.10.2011, dělám doma, takže svítí v zimě celý den. Druhá svítí taky a nebzučí :-) Osram na ně podle mne nemá. A v LED je Philips taky lepší.
Hydrawerk

#100 Příspěvek od Hydrawerk »

philips Tornado 20W

Ta má prý jenom 8000 hodin a 5000 cyklů.
http://www.ecat.lighting.philips.com/l/ ... 837505_eu/
Jestli bzučí na 50Hz, tak může být vadný hlavní velký elyt. Dá se vyměnit.
A v LED je Philips taky lepší.

Pokud chceš 20W LED žárovku, tak jo. Osram je zatím nenabízí.
denis15

#101 Příspěvek od denis15 »

Taky testuju už 2 roky Livarno - Lidl a musím smeknout-v obýváku svítí 2ks s malým závitem každý večer a v koupelně 2ks GU10, ty teda méně často. Svítí slušně a ač se hřejí, stále fungují a poměr cena-výkon dobý. Ta koupelna byla nutnost-tyto led nahradily 2x 50W halogenky (žena stále zapomínala zhasínat). Za hodinu byl v koupelně hic, jako by se topilo, nyní jsem vklidu :lol:
Duvsan

#102 Příspěvek od Duvsan »

Tak 20W LED by sa mi zišla do kúpeľne, i za cenu výmeny stropného svietidla. Je tam úsporka 22W, tuším OSRAM, uzavretá v malej sklenej guli... Furt tam niekto zabúda zhasnúť... Ale zase 40€ za ňu dať nechcem. To radšej budem meniť úsporky.
ledbeast
Kontaktovat uživatele:

#103 Příspěvek od ledbeast »

co se týče žárovek s vysokou svítivostí tak se to většinou řeší led panelem, jelikož je to elegantnější řešení (led panel je vpodstatě led pásek s trafem vylepený dokola po obvodu svítidla, na následujícím linku je pěkně popsané)

http://www.ebay.com/itm/18W-Ultraslim-L ... 5d4fd7cd09

domácí kutilové pak místo toho můžou v rohu místonosti vylepit 2 metry led pásku (svítivost klidně jako 3 žárovky), jen to dá více práce ( http://www.ledbeast.cz/led-pasky/ - obrázek vpravo nahoře)

když led panel nebo pásek správně umístíte 100% docílíte lepšího efektu než nacpáním 20w megažárovky do lustru :)
Standa99

#104 Příspěvek od Standa99 »

Musí být pro stmívatelné LED žárovky extra stmívač, nebo by se dal použít nějaký pro klasické žárovky?
.
..
...
Ať žije zdejší FOSILOVNA :D
Kvicala_r

#105 Příspěvek od Kvicala_r »

No trochu bych se bál nějakého leakage proudu - ta LED žárovka potom malinko žhne.
Jestli to vůbec bude fungovat taky záleží, jak je ta LED žárovka konstruovaná... Pokud není jen na greatzu a "odporech" a používá nějaký lepší zdroj proudu, myslím, že bude na frak dostávat filtrát v žárovce a reguace stejně nakonec ani nebude moc řídit jas.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“