Problém s připojení čerpadla 12VDC na různé zdroje

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Laik999

Problém s připojení čerpadla 12VDC na různé zdroje

#1 Příspěvek od Laik999 »

Dobrý den, koupil jsem čerpadlo 12VDC SHURFLO 8000-543-238 ( http://www.e-cerpadla.cz/membranove-cer ... -6925.html ), hodlám jim zavlažovat skleník. Uvažoval jsem, že ho budu pohánět PC zdrojem 350W ( http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 0V41NJ20OD ).
Problém je, že po připojení na žlutý a černý drát výstupu PC zdroje (zajišťující 12V) se zdroj zkratuje a čerpadlo ani nezabzučí. Po opětovném vyp/zap zdroj funguje. Po připojení na červený a černý drát PC zdroje (zajišťující 5V) čerpadlo jede, ale je hlučné a podle mě nemá výkon.
Na zdroji je deklarováno, že při zapojení na 12V může být zatíženo až 15A a čerpadlo má jen 7A. Tak nevím proč se tak děje? Podotýkám, že PC zdroj mám překlemovaný drátkem, takže pro chod nepotřebuji zákl.desku počítače.
Čerpadlo jsem zkoušel zapojit i na autobaterii 12V cca 55Ah, a ani nehleslo. Což mi připadá divné, poněvadž je určené pro karvany.
Dále jsem ho zkoušel připojit na adapter (ze staré tiskárny) a jelo normálně. Rovněž fungovalo, když jsem ho připojil k nabíječce autobaterií. To je asi důkaz, že čerpadlo je v pořádku.
Nejvíce jsem zklamaný z toho, že nejede připojení na PC zdroj. Měl jsem v plánu, že mi bude pohánět čerpadlo a dále přes asymetrický časovač bude otevírat selenoidní ventil - vše bude na 12V.
Prosím poraďte, v čem je chyba. Díky moc za fundované názory.
Michal22

#2 Příspěvek od Michal22 »

PC zdroj může požadovat i zátěž na větvi +5V.
Ale že se čerpadlo nechtělo rozběhnout na autobaterii???? Kolik měla svorkové napětí? Nepřehodils vývody?
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Laik999

#3 Příspěvek od Laik999 »

Autobaterie je funkční, instalována v autě. Po přiložení kontaktů jsem měl i otočený klíček v zapalování.
Nemůže elektronika v autě nějak blokovat ostatní spotřebiče připojené na baterii zevně? Nemusí štáva být vyvedena např. přes zdířku zapalovače?
Asi to zkusím ještě přes ten zapalovač.
Díky.
BOBOBO

#4 Příspěvek od BOBOBO »

Inu rozběh motoru je vždy energeticky náročný . A běh se suchými membránami může být hlasitější . Až si nasaješ ... Může to i pojistku zapalovače vyhodit . U feldy je snad 7,5A , což není nic moc .
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“