Noční světýlko Emos
Moderátor: Moderátoři
Noční světýlko Emos
Měl jsem 2 ks (vlastně 3ks), stejná závada. Asi po půl roce začne svítit míň a míň. Jednou se mi ho podařilo vyreklamovat, podruhý ne. To vyreklamovaný zase po půl roce to samý, takže v tom je nějaká typická vada.
Chtěl bych se do něho kouknout, co to dělá, jestli náhodou neodchází mizernej předřadnej svitkáč nebo nenapájej přímo stříďákem ledku a ta degraduje. Bohužel nemůžu přijít na to, jak se nedestruktivně dostat dovnitř. Asi je to secvaklý v tý otáčecí přírubě ale jak to rozebrat?
Laboroval jste někdo s tímhe světýlkem? Radši vylepšit, než za půl roku znova řešit odešlaj další novej...
Díky
Jirka
Vevnitř je klasický kondíkový předřadník, usměrnění a pár tranzistorů pro spínání od fotoodporu. Vytáhl jsem předřadník a změřil, kupodivu měl deklarovanou kapacitu 470n. Pak jsem zkusil vyměnit diodu za nějakou výkonnou, co mi podal prodavač v GME. Neuvěřitelnej světelnej tok, 5 m od ní se dá číst v rozptýleným světle. Ta původní je za cca rok tedy asi 365x10= 3650 hodin zjevně vyblikaná. Sesadil jsem to zpátky, prořez zamáznul bílým silikonem a průhled "přibodoval" vteřiňákem.
Jirka