vstup OZ

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
kulikus
Kontaktovat uživatele:

vstup OZ

#1 Příspěvek od kulikus »

Mám určité pochyby nad korektním zapojením neinvertujícího vstupu 3 obvodu U11A s TL082 na obrázku. Napájen +-5V.

Vstup 3 je připojen na svitkový kond C46 a není galvanicky spojen s jinou částí OZ. Signál má 100Hz až 10kHz a max rozkmit +-4V. Kond je tak v sérii s velikým vstupním odporem OZ.

Myslím, že případné překmity usměrněné vsupními ochrannými diodami (pokud je OZ má) zůstanou dlouho jakou předpětí na C46.

Buď by tam C46 neměl být, nebo ještě ze vstupu 3 rezistor třeba 1M na GND. Je to tak?

Díky.
Přílohy
OZ_inp.PNG
zesilovac s nastavitelnym zesilenim
(32.04 KiB) Staženo 98 x
BOBOBO

#2 Příspěvek od BOBOBO »

No já si myslím , že je to jako nf předzesilovač s výstupem pod volt .
Milan

#3 Příspěvek od Milan »

Je to hloupost,podobně jako krystalky s kondenzátorem v sérii s diodou - funguje to "nějak" při dostatečně mizerném kondu se svodem nebo při svodech na desce. Kampak se asi ztratí ten proud vstupů operáku viz katalog ,i když je v řádu nA ,a když se tedy nemá kam ztratit ,kam to posune napětí na vstupu ? A zesílení operáku je definováno kde ? Tipl bych to na dobrý začátek při vývoji indikátoru bouřek....
A to nechci spekulovat o funkci,pokud jsou některé výstupy rozpojené
a operáky " v luftě".
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od kulikus »

Tak jsem našel původní schéma tohoto odladěného zařízení. Při re-konstrukci/optimalizaci tam další "uživatel" vypustil právě ten rezistor 1M mezi vstupem 3 a GND.

Zpětná vazba jde přes Y0 (R56, R57) nebo Y1 (A=1).
Milan

#5 Příspěvek od Milan »

Tak to asi bude ok, nejsou využívány výstupy multiplexeru ve třetím stavu,takže na desce bez dlouhých spojů to asi funguje.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“