Měření elektronek
Moderátor: Moderátoři
No je to jen nápad.Možná by ten zesák měl být třístupňový.
Nemám zájem o korekci pravopisu.
Ale tož.Projdi si vlákna a uvidíš tolik složitých řešení,které by se daly vyřešit jednoduše až se ti z toho hlava zatočí. Obyčejné napájecí zdroje řízené procesorem atd.atd.TubeGuru píše:Zdar, no ano proč použít jednoduché řešení, když existuje tolik složitých a na další součástky náročnějších![]()
.
Nemám zájem o korekci pravopisu.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Co to může způsobovat, nějaké zbytky plynů, které se připojením mřížky přesunou?
Starý opravář Ferda mě učil, že před použitím je dobré starší elektronky čtvrthodinku zvolna lehce přežhavit a teprve pak zapojit. O kolik nevím, prý dle citu. Ale přežhavení na nich bylo dle svitu poznat.
Co se týče měřiče elektronek, delší dobu přemýšlím (a asi chvilku ještě popřemýšlím) o:
http://www.dos4ever.com/uTracer3/uTracer3.html
Co se týče šumu a jeho druhu, s tím nemám zkušenosti.
Co se týče aktivace getru, aby to stálo za řeč v nějakém krátkém časovém okamžiku, tak by musela být teplota getru dost vysoká, tipuju nad 500°C. Když jsem trápil zaplynovanou KT90A, která při Ua400V svítila jak neonka, tak se plyn vstřebal na únosnou mez po cca 2 hodinách při teplotě baňky nad 260°C. Rozhodně to nebylo za skoro studena a krátký okamžik.
Co se týče speciálních, zvláště výkonných vysílacích elektronek, hlavně keramických, tak na jejich uvedení do provozu po skladování jsou postupy, které je nutné dodržet. Jinak to obvykle skončí destrukcí.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Než jsem to napětí připojil, tak už lampa nějakou chvíli žhavila, takže ohřevem getru to taky nebude.
Edit: Lampy jsem změřil a EBL21 je dobrá, EL51 je KO - slabá emise. Lampy před použitím nebyly dlouho v provozu. Pokus jsem opakoval s používanou PCL86 a tam se klesnutí proudu nedostavilo. Takže asi nějaká otrava katody uvolněnými plyny.
Kdysi jsem tento problém u vícestupňových mezifrekvenčních zesilovačů, pracujících na kmitočtu 30 MHz řešil tak, že na pozici první a druhé elektronky mezule jsem vybíral lampu, s co nejmenším anodovým proudem a s co nejvyšší strmostí. Samozřejmým předpokladem byly nulové svody a kvalitní vakuum.