Skrytí krabice po zrušené zásuvce

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
stone

Skrytí krabice po zrušené zásuvce

#1 Příspěvek od stone »

Byl jsem nucen posunout existující zásuvku 230V o cca. půl metru, nové vedení jsem v původní krabici napojil pomocí WAGO svorek a zakryl víčkem. Nicméně se mi to moc nelíbí, víčko je na holé zdi dost vidět. Existuje nějaká lepší metoda? Krabici bych nejraději vysekal a zaštukoval, ale propojení kabelů v omítce zrovna košér není...
serviceman

#2 Příspěvek od serviceman »

Zazděného napojení kabelů se vyvaruj!
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
Artaban001

#3 Příspěvek od Artaban001 »

Co tu krabici trochu víc "zapustit" a víčko buď něčím zamáznout, a nebo přelepit. A pak přetáhnout lehce omítkou. Ale v případě "vagin" bych si do budoucna poznačil polohu (nejlépe vyfotit s nějakým měřidlem), abys šel lámacím nožem na jisto, a nemusel dovrtat celou zeď v případě nějaký opravy..
Honza_dy

#4 Příspěvek od Honza_dy »

Omítkové víčko. Vyrábí KOPOS, k dostání v každém větším elektru.
stone

#5 Příspěvek od stone »

Honza_dy píše:Omítkové víčko. Vyrábí KOPOS, k dostání v každém větším elektru.

To vypadá zajímavě. Nicméně z popisu jsem nějak nepochopil, jak se používá - "Pro zakrytí krabic před omítáním, po vytvrdnutí omítky se víčko odstraní."
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Habesan »

Nemá to náhodou přesně opačnou funkci???

Já bych přes to víčko dal nějaký plakát, nebo rovnou promítací plátno, když chceš bílou.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Venda

#7 Příspěvek od Venda »

Tohle je jenom aby sis při omítání nezasral vnitřek krabičky, spíš bych tu krabičku vyměnil za mělkou, zavíčkoval aby to bylo pod úroveň zdi a akrylátovým tmelem zamáznul a uhladil do ztracena, sádra by nejspíš praskala.
Honza_dy

#8 Příspěvek od Honza_dy »

Ano původní použití je skutečně takové jako v popisu, ale nevidím důvod proč bys víčko nemohl zahodit omítkou a nechat být. Je to jen možnost, já už to tak řešil a nevidím problém.
serviceman

#9 Příspěvek od serviceman »

Já problém vidím. Mám osobní zkušenost se dvěma krabicemi, kde kontakty pod omítkou (kachličkami) zrezavěly (což možná Wago neudělá). V jednom případě spotřebič nefungoval, v druhém se objevila fáze na kostře. A to nemluvím o tom, že šlo o prodaný byt a nikdo nevěděl, že tam taková prasárna je. Opravdu před zazděním velmi varuji!
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
rnbw

#10 Příspěvek od rnbw »

Mne v byte blikali svetla a nevedel som najst problem. Nakoniec som preklepal steny a na jednej hore som nasiel pod omietkou krabicku, samozrejme bolo vsetko vnutri hrdzave...
weed_smoker

#11 Příspěvek od weed_smoker »

Taky bych spoje nikdy nezazdíval,už se mi stalo,že jsem kvůli nefungujícímu světlu omlátil dvě stěny a pak to raděj natáhnul novym káblem.Světlo pak fungovalo,ale zedník mě chtěl přerazit :D .
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Habesan »

weed_smoker píše:Taky bych spoje nikdy nezazdíval
Nejseš zedník.

Já už viděl i "zrušenou" zásuvku, která ani nebyla zrušená. Prostě ji někdo rozbil kladivem a zahodil omítkou.
Celeron

#13 Příspěvek od Celeron »

Jestli to je spoj Cu-Cu drát, tak si kup v elektromateriálu silnostěný napojovací dutinky podle průřezu drátu, (ty s plast kornoutkem ne, jsou na lanka aby se netřepila!!). Na žíly nasaď z jedný strany smršťovačku, spoj je dutinkama, zamáčkni víckrát vedle sebe opatrně skřípačkama (předpokládám, že kleště na to nemáš, ty na slabostěný to nezatáhnou). Pak smrskni bužírku. Pokud můžeš ze strany přidanýho kabelu nasunout na kabel smršťovačku s lepidlem tak to udělej a taky smrskni. Takhle se dělaj zemní spojky a vydrží to i ve vodě věky. Pokud už ti čuměj oba kabely z krabičky, tak musíš tu smršťovačku s lepidlem na kabel udělat z několika segmentů něco jako teleskopická anténa a pohrát si s postupným smrštěním.
Těžko se to vysvětluje, tady je princip. http://www.skeldo.cz/eshop-kabelova-spojka-pro-plastove-kabely-do-1kv-vcetne-spojovacu-svczc-6-cu.html Na 3x1,5 nebo 3x2,5 se sada asi nedělá, ale musíš to poskládat z komponentů.
Jirka
Tukanekb8

#14 Příspěvek od Tukanekb8 »

Já bych také udělal kabelovou spojku. Opatrně bych krabičku vysekal, aby byly dráty volné, případně to škrábnout kousek po kabelu z jedné strany kvůli vrchní bužírce. Když se spojka udělá pořádně, tak je na věky. Kvalitní lisovací kleště půjčují v každém velkoobchodě i zadarmo (proti vratné kauci, většinou). Já osobně bych žádné vagosvorky nepoužíval, i když je na ní napsáno 16A, nevydrží to.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Habesan »

16A
Vyzkoušeno?
Odpovědět

Zpět na „Poradna“