SMD rezistor
Moderátor: Moderátoři
SMD rezistor
v elektronice RC modelu mi shořela jedna součástka - měřící (?) SMD rezistor. Velikost je cca 7x3mm, označení 2L00 (jsou tam dva takže jsem to opsal z toho druhého). Je to z měřiče odebíraného proudu.
Prohledával jsem eshopy GME a GES, ale ani na jednom jsem stejnou součástku nenašel. Nejsem zrovna profi elektrotechnik takže nevím jestli jí opravdu nevedou, nebo jestli jí mají pojmenovanou jinak.
Můžete někdo prosím poradit kde koupit náhradní?
Díky, T.
Když jsem procházel Vaše odkazy tak každý rezistor byl trošku jiný. Jiná Wattáž, jiná přesnost, atd.
Měřák ve kterém jsem tenhle rezistor rozbil má měřící rozsah 0 - 40A; dá se nějak určit jestli bude stačit třeba 2W, nebo radši 5W?
Díky, T.
A ještě jeden hloupý dotaz: při výměně asi bude lepší vyměnit oba dva, že?
Takže bys měl vybrat typ na co největší výkon, ale samozřejmě se ti tam musí zároveň vejít. Takže moc vybírat si nemůžeš. Možná tam dali kvůli rozměru poddimenzovaný typ a to mu asi taky trochu pomohlo do pekla při překročení kritického proudu.
Oba měnit v zásadě nemusíš, pokud není ten druhý nějak načatý. Kdybys sehnal kvalitnější a výkonnější kousky(třeba ty slitinové vypadají dobře), tak je vyměň oba.
Tolerance čím menší tím pochopitelně lepší, v tom smyslu, že přesnější odpor ničemu neuškodí, ale nemá cenu to přehánět. Řekl bych, že 2% pro tento typ přístroje stačí. Co to je? Regulátor k motoru?
Takže musí ti sedět odpor, wattáž, rozměr. Konkrétní typ vyber podle dostupnosti - hlavně to poštovné je rána.
ano - jak psal Pavel FF - odpor+watáž+rozměr+cena/značka. Na měřák bych nad 1% nešel (zvlášť, když mezi 1%-ním a 2%-ním (u stejného typu) určitě není tak propastný finanční rozdíl). Určo dát min. 5W (viz. PavelFF) a pak volit dle rozměru, ceny (osobně bych určo šel do značky Vishay / Dale).
0.002 Ω/ 1% / 5÷8W / 40÷75 PPM / ℃