Vlnová délka pro fotosyntézu

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
MetalGod

Vlnová délka pro fotosyntézu

#1 Příspěvek od MetalGod »

Nazdar,

pořídil jsem si kytku chutný a dobře pálivý okrasný chilli papričky, jejíž některý lusky maj barvu červenou a jiný zase modrofialovou. Nevím, co to je, nejpodobnější jsou těmhle, pálivost asi bude vysoká, protože pálí i na slabý kůži na předloktí. A taky jsem si po konzumaci promnul blbec tou rukou oči :D. Jinak pořídil jsem ji v paláci kýče u Čáslavi za pade, co je to přesně za papričku, nikde nebylo napsáno.
Problém je v tom, že moc světla tady nemám a s přicházející zimou ho ani víc nebude. Proto bych rád pomocí LED tak trochu simuloval sluneční záření, abych kytičku trochu popohnal v růstu, aby dobře plodila, abych měl co k bůčku. Jenže nevím, při jaký vlnový dýlce fotosyntéza funguje. Ze školy si matně vzpomínám, že funguje při UVA záření, ale zase jsem slyšel, že feťáci pěstujou trávu pod žlutým světlem sodíkový výbojky (nevím, jestli je to vysokotlaká nebo nízkotlaká), tak babo raď. Stačí mi barva, případně vlnová dýlka, při který je fotosyntéza nejaktivnější.
Díky.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
LADER

#2 Příspěvek od LADER »

Zdravím,
jedná se hlavně o vlnovou délku mezi 380-500nm (přibližně modrá) a částečně mezi 630-700nm (přibližně červená). Žlutá a zelená složka je odražena (nepůsobí na ni), proto má rostlina zelenou barvu. Sodíkové světlo není příliš vhodné - obsahuje méně modré a červené složky na rozdíl od metal-halogenidových výbojek (ty vyjdou asi nejvýhodněji na poměr výkon/cena). Nejméně výhodné jsou samozřejmě žárovky.
Naskýtá se také možnost kombinace modrých a červených LED-ek s vysokou účinností (lm/W) ovšem cena za světelný zdroj bude asi velmi vysoká, ale zase poměr produkované emise versus spotřeba by měl být teoreticky nejlepší.
Milan_F

#3 Příspěvek od Milan_F »

Co zkusit strejdu Gůůůgla, potažmo [url=http://cs.wikipedia.org/wiki/Fotosyntéza#Absorpce_foton.C5.AF]Wikipedii[/url]
MetalGod

#4 Příspěvek od MetalGod »

Jo, díky, to jsem potřeboval. Abych se přiznal, tak mám v současnosti dost na houno připojení, jedu přes mobil s vyplácaným FUP, takže především Gůgl i Wiki se mi načítaj i přes 10 minut, většinou ne napoprvý. Baštírna je stará a jednoduchá, nevyžaduje, aby prohlížeč miliónkrát kontaktoval server, ta jede naštěstí mnohem rychlejc.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od forbidden »

Podle mě by stačila vhodná zářivka, v dílně používám tyto od Narvy. Cena nic moc, ale slunečnímu světlu se to blíží hodně, září i lehce v UV-A oblasti. Podle prodejce se dají použít i pro pěstování rostlin.
Jodr

#6 Příspěvek od Jodr »

Nejvíce zkušeností v této oblasti mají pěstitelé "trávy". :)
LADER

#7 Příspěvek od LADER »

Tato zářivka vyzařuje maximálně v modrém a červeném spektru - ideální pro fotosyntézu.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“