Spojky na VN vedení

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
petrfilipi

Spojky na VN vedení

#1 Příspěvek od petrfilipi »

Dobrý den všem.

Předevčírem jsem jel s kolegy na setkání techniků od firmy Schneider Electric a kolem Hlinska (Ždírce nad Doubravu) jsme na VN vedení viděli takové spojky. Nevíte někdo, co to je? Mezi sloupy byly použity 4 kusy, dva mezi horním a středním vodičem a dva mezi středním a dolním. Je to třeba kvůli větru? Nebo z důvodu námrazy? Nebo je to zkratovací spojka?

Bohužel nemám fotku, tak jsem to dokreslil do obrázku, který jsem na webu našel.
Díky za odpověď.

Petr Filipi
Přílohy
Spojky VN.jpg
(39.02 KiB) Staženo 180 x
Dikobraz

#2 Příspěvek od Dikobraz »

Myslím, že to budou rozpěrné tyče z izolantu.
ok1hga

#3 Příspěvek od ok1hga »

Dikobraz píše:že to budou rozpěrné tyče z izolantu.

zabraňující ve větru přiblížení drátů k sobě . . . a následnému přeskoku.
petrfilipi

#4 Příspěvek od petrfilipi »

Může být, ale je divné, že jsem to jinde neviděl. A dokonce když se přijíždí od Havlíčkova Brodu do Ždírce/Doubravou, tak že to najednou na vedení chybí. No asi tam už tolik nefouká.

PF
masar

#5 Příspěvek od masar »

Všimni si, že i na tvém obrázku je tyčemi osazeno jen jedno pole - v lesním průseku. :wink:
elped77

#6 Příspěvek od elped77 »

Ak boli tyčky žlté, tak to boli skratovačky.
Opravovali alebo kontrolovali linku.
petrfilipi

#7 Příspěvek od petrfilipi »

Omlouvám se pokud jsem někoho uvedl v omyl, mnou přiložený obrázek je pouze ilustrativní, našel jsem na webu obrázek vedení a dokreslil jsem spojky. Ale v reálu to vypadalo obdobně, jen těch spojek byla hromada mezi každými dvěma sloupy.
Ten obrázek jsem použil pouze proto, aby bylo jasné, o jakých spojkách je řeč.
Spojky určitě nebyly žluté a co já ví, tak tam jsou už léta. Asi to budou opravdu nějaké distančky.

Spojky jsou vidět i z "vesmíru" - třeba tady: http://mapy.cz/zakladni?x=15.7760527&y= ... ni&id=5089

PF
Naposledy upravil(a) petrfilipi dne 20 zář 2014, 18:34, celkem upraveno 1 x.
Achab

#8 Příspěvek od Achab »

Nejspíš to jsou rozpěrné tyče. Zkratovací souprava by propojovala všechny zajišťované fáze plus zem na jednom místě někde u stožáru a ne takto rozhozeně po vedení. Zkratovací soupravy na VVN se obvykle použijí na krajích po obou stranách úseku na kterém se pracuje.

To elped77: barva ochranných pomůcek nemusí být rozhodující, viděl jsem žluté i červené pro NN, VN i VVN.
Mirda

#9 Příspěvek od Mirda »

Když se podíváš pořádně tak to jsou dva izolátory spojené tyčí a tvoří rozpěrky mezi fázemi a slouží to v námrazových oblastech když dochází opadávání ledu na spodním vodiči, který by se vymrštil až do vodiče nad ním a došlo k výpadku vedení.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od ZdenekHQ »

Napadla mě malá jedovatá poznámka, že distributor šetří a dává sloupy daleko od sebe, takže velký průvěs vodiče už způsobuje víc problémů, než ušetřili peněz...
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
PavelFF

#11 Příspěvek od PavelFF »

Určitě rozvoďáci taky šetří. Ale sloupy VVN dost často leží na polích zemědělců a dost jim otravují práci při obdělávání půdy (traktoristům, kombajnérům) a snižují výnosy, takže čím míň sloupů, tím líp pro všechny. Tohle šetření nákladů bych neodsuzoval, pokud to spraví distanční rozpěrky. Stožáry VVN navíc pro většinu populace nejsou v krajině považované za ozdobu či estetický přínos.
I když někdy neprávem, ale to je subjektiví. Kde elektrikářovo srdce nad lesem stožárů pookřeje, žabičkář se zhnusí.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“