Trafopajka s rychloupinakem
Moderátor: Moderátoři
Trafopajka s rychloupinakem
- Artaban001
Jinak pro nezasvěcené:
Po pár experimentech z upevňováním hrotu "veřejné" páječky jsem díry pro hrot převrtal. Konce od páječky jsem trochu rozehnul a zevnitř prostrčil dva šrouby ze šestihrannou hlavou. Konce smyčky upevňuji pod matice z podložkama. Je to dostatečně blbuvzdorný i v případě, že je to putovní páječka, kterou si bere víc lidí a nikomu nevadí její postupné chátrání. Jinak to rozehnutí moc nevadí a mezi šroubama je stejně laminátový pásek..
-
petrfilipi
Dneska bych možná šel cestou dvou šroubků M3 (M4, M5), které bych vkládal zevnitř sekundárního pásku a zakápnul opět třeba mosazí nebo aspoň cínem.
Petr Filipi
- Přílohy
-
P9244590.JPG- (82.57 KiB) Staženo 139 x
-
P9244591.JPG- (232.68 KiB) Staženo 187 x
- Přílohy
-
Trafopajka.jpg- (106.99 KiB) Staženo 183 x
S tím rozdílem, že jsem použil klempířskou páječku a klempířský cín. Nikdy v životě mi to teplem neupadlo!!! A to ani přesto, že jsem se ne vždycky choval k tomu tak, jak doporučují v návodu... Držel to klidně mnohem dýl, než se mělo, apod...
Ono je totiž i ty svorky čas odčasu potřeba vyměnit. Mám už tam druhé, první vykřehly,a po pár letech při dotahování šroubu mi jedna praskla...
Jinak pozor na některé čínské svorkovnice, které mají u šroubku málo ,,materiálu" a též se lehce strhnou. Doporučuji vnitřek staré, bakelitové svorkovnice, která se kupodivu dnes pořád vyrábí a prodává - za nehoráznou cenu...
Jinak jsem viděl i jiné úpravy, například navrtané dírky odpředu, do kterého se smyčka zasunula a potom odshora dotáhla...
Nebo třeba vepředu odehnutí těch dvou měděných pasovin od sebe a použití samořezných vrutů do kovu , ačkoli se to třeba nezná, tak podle získaných informací se ten vrut nestrhává, a takto upravená pájka je používána již několik let, je to způsobeno pravděpodobně hrubým závitem, který se ve měkké mědi vyřeže po zašroubování vrutu, a je odolnější než závit jemný...
- frantajetel11
Rozřízl jsem konce podél na polovinu délky čokolády, obrousil konce dokulata na průměr díry čokolády, obojí pocínoval velkou pájkou a za tepla sesadil. Šroubky jsem utáhl co nejvíc a hlavičky jsem uřízl.
Teď už používám trafopájku sporadicky.
- Přílohy
-
p 002b.jpg- (251.76 KiB) Staženo 162 x
-
p 004b.jpg- (251.11 KiB) Staženo 179 x
Ve firmě kde jsem dělal měli páječku jako jsem prodával v dezolátním stavu. Měděné hranolky byly rozehnuté asi 5mm mezera, každý jinak dlouhý a závity už taky vyhřáté. Hrot nešel moc přitáhnout. Ty výstupní měděné hranolky jsem zarovnal na stejnou délku, mezi ně dal pásek laminátu z Cuprextitu (samozřejmě bez mědi) a stáhnul to několika vrstvami termobužírky na dvou místech. Vyřezal jsem tam závity M3 a páječka zase jela jako nová.
Co jsem párkrát opravoval, tak jsem jen původní závity M3 převrtal vrtákem 3,2mm a nařezal závity M4. To už je dost velký závit. Ale když někdo hodně pájí, mění hroty skoro každý den (obrazně řečeno), tak jsou asi ty svorky dobré.